O απώτερος στόχος των ΗΠΑ πίσω από την άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Η υποστήριξη των ΗΠΑ της ιδέας παραίτησης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια τακτική για να πείσει τους φαρμακοποιούς να υποστηρίξουν λιγότερο δραστικά βήματα όπως η κοινή χρήση τεχνολογίας και η επέκταση των κοινών επιχειρήσεων για γρήγορη ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής,

«Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα που οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν εδώ δεν είναι η άρση των πατεντών, αλλά η διευρυμένη παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε η καθηγήτρια Lisa Ouellette

της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την Τετάρτη πρόταση για άρση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (IP), οι οποίοι θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να παράγουν εμβόλιο για τις ίδιες. Μέχρι στιγμής τα εμβόλια COVID-19 έχουν διανεμηθεί κυρίως στις πλούσιες χώρες που τα ανέπτυξαν, ενώ η πανδημία σαρώνει φτωχότερες, όπως η Ινδία. Ο πραγματικός στόχος, ωστόσο, είναι η διευρυμένη διανομή εμβολίων.

«Εάν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ποσοστό κλιμάκωσης της παραγωγής, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στους κατασκευαστές μεγαλύτερο κίνητρο για να καταλήξουν σε συμφωνία για να συμβεί αυτό» δήλωσε η Ouellette.

Η καθηγήτρια Sarah Rajec της Νομικής Σχολής William & Mary είπε ότι δεν πίστευε ότι η ίδια η άρση έχει τόση αξία όσο ο συμβολισμός που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρότερο υποστηρικτή της εταιρικής πνευματικής ιδιοκτησίας, ότι τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας δεν έχουν προτεραιότητα μπροστά στις επείγουσες ανάγκες του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ρατζέκ δήλωσε ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν για την άρση των πατεντών «ωθεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να είναι πιο ανοιχτές σε συνεργασίες και άλλες άδειες με ευνοϊκούς όρους, με έναν τρόπο που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτός».

Οι έντονες αντιδράσεις των κατασκευαστών εμβολίωνΗΠΑΕΜΒΟΛΙΟΠΑΤΕΝΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα