OHE: Ανάγκη να γίνουν προγράμματα για νέους πρόσφυγες και μετανάστες - Αναγνώρισε την υποστήριξη της Ελλάδας

Tην υποστήριξη που παρέχει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην χώρα μας, αναγνώρισε με δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη, η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Νεολαία, Τζαγιάθμα Βικραμαναγιάκε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το κτίριο της ΧΑΝΘ την οποία επισκέφθηκε, τόνισε ότι

η ευθύνη για την αντιμετώπιση του ζητήματος δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

«Θέλω να αναγνωρίσω την υποστήριξη που ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση και οι δήμοι παρέχουν μέχρι τώρα και να θυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, αλλά κοινή ευθύνη όλων μας, όλων των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα να υποστηρίξουν τους νέους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο και να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται τα δικαιώματα τους και ότι ζουν με αξιοπρέπεια».

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κ. Βικραμαναγιάκε κατά την επίσκεψή της στην Θεσσαλονίκη, ήταν οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες - και στις δηλώσεις της επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν προγράμματα που θα τους αφορούν. «Οι δράσεις και τα προγράμματα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ αυτή τη στιγμή είναι γενικά για τον προσφυγικό πληθυσμό, αλλά δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που να αφορά τους νέους πρόσφυγες.

Ένα από τα κύρια μηνύματά μου στους δωρητές, είναι να δουν συγκεκριμένα προγράμματα που έχουν στόχο τους νέους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους» πρόσθεσε. Ειδικότερα, τόνισε ότι χρειαζόμαστε προγράμματα για τους νέους πρόσφυγες ηλικίας πάνω από 18 ετών, που θα αφορούν στην επαγγελματική τους εκπαίδευση και την απασχόληση τους.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, αναγνώρισε και επικρότησε τον ηγετικό ρόλο των νέων της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται εθελοντικά (ανέφερε το παράδειγμα της ΧΑΝΘ και της UNESCO) για την ένταξη των προσφύγων, αλλά και ευρύτερα παίρνουν πρωτοβουλίες στις κοινότητές τους για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ή να υποστηρίξουν τους συνομηλίκους τους, να φτιάξουν γέφυρες μεταξύ των νέων και των θεσμών.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι ένα από ένα από τα σημαντικά ζητήματα που προέκυψε στις συζητήσεις της στη Θεσσαλονίκη, ήταν η φυγή των νέων στο εξωτερικό, λόγω της έλλειψης ευκαιριών για αξιοπρεπή εργασία, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του ΟΗΕ για τους νέους. Όπως είπε, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων και στη δια βίου μάθηση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διόρισε την κ. Βικραμαναγιάκε απεσταλμένη του για τη Νεολαία τον Ιούνιο του 2017, όταν αυτή ήταν 26 ετών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι πολλές φορές διαπίστωσε πως η ηλικία μπορεί να γίνει εμπόδιο, ενώ και η καταγωγή της από τη Νοτιοανατολική Ασία διαφοροποιεί τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν

«Αν θέλω να έχω πρόσβαση σε μια συνάντηση με υψηλού επιπέδου αξιωματούχους, Προέδρους, πρωθυπουργούς, καμιά φορά ο υπάλληλος ασφαλείας με σταματάει και ρωτάει που πηγαίνω, πρέπει να βγάλω την ταυτότητα μου και να τη δείξω, αλλά αν ήμουν λευκός άντρας με κουστούμι, μπορεί να μην με ρωτούσαν», τόνισε.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης, υπογράμμισε, έχει και συμβολικό χαρακτήρα: την κατάρρευση του στερεότυπου ότι οι νέοι δεν μπορούν να είναι ηγέτες.

Η κ. Βικραμαναγιάκε είχε την ευκαιρία νωρίτερα σήμερα να επισκεφθεί το χώρο όπου υλοποιείται το πρόγραμμα της ΧΑΝΘ για παιδιά πρόσφυγες «ΔΙΑ-δρασις», ενώ ενημερώθηκε και για το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ RE.A.C.T., στο οποίο επίσης συμμετέχει η ΧΑΝΘ.

Σε δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ, Βασίλης Ιωάννου, τόνισε ότι αποτελεί τεράστια τιμή για τον φορέα η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ. Η youth ambassador και εθελόντρια της ΧΑΝΘ, Εβελίνα Συμεωνίδου. καλωσόρισε την ειδική απεσταλμένη στην οικογένεια της ΧΑΝΘ, και εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα