S&P: Αναβάθμισε 4 ελληνικές τράπεζες, στην επενδυτική βαθμίδα Εθνική και Eurobank

«Σημαντική βελτίωση» του πιστωτικού προφίλ των τραπεζών με το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος το ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο και τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων τους.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ο S&P ανέβασε στην επενδυτική βαθμίδα την Εθνική Τράπεζα

και τη Eurobank. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε:

την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank στην επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+), την Τράπεζα Πειραιώς στη βαθμίδα BB+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ και την Aegean Baltic Bank στη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές από ΒΒ-.

«Η άποψή μας για το θεσμικό πλαίσιο των ελληνικών τραπεζών είναι τώρα ευθυγραμμισμένη με αυτό των περισσότερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Η σταδιακή οικονομική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών έχει δώσει στην Εποπτική Αρχή μεγαλύτερο περιθώριο να ενεργεί προληπτικά και να αντιμετωπίζει τα εναπομείναντα θέματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο S&P, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η άσκηση των ρυθμιστικών και εποπτικών καθηκόντων μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί το 95% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος, στηρίζει επίσης την άποψή μας», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Εξάλλου, αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος βοήθησε στην εφαρμογή πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση. Συμπληρώνει ότι η ρυθμιστική Αρχή επίσης στήριξε τις τράπεζες στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που είχαν από την περίοδο της κρίσης, μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για το πρόγραμμα «Ηρακλής», επισημαίνει ότι «ήταν επιτυχημένο, παρέχοντας κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες στην τιτλοποίηση και διάθεση των NPEs από τους ισολογισμούς τους. Αυτό οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των τραπεζών, με το ποσοστό των NPE του τραπεζικού συστήματος να βελτιώνεται στο 4,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024 από 56,3% στο τέλος του 2016».

»Μετά την αποκατάσταση της ποιότητας ενεργητικού και της ικανότητας κερδοφορίας, πιστεύουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής και τώρα θα επιζητά να χρησιμοποιεί κεφάλαια για να μεγεθύνει τον ισολογισμό του και να διατηρεί την κερδοφορία, περιορίζοντας παράλληλα τις εισροές νέων κόκκινων δανείων», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

«Αναμένουμε ότι το ποσοστό NPE των εγχώριων συστημικά σημαντικών τραπεζών κυμαινόταν από 2,5% έως 4% στο τέλος του 2024. Μελλοντικά, η μείωση των επιτοκίων και η συμπίεση του περιθωρίου θα πιέσει τις τράπεζες να έχουν νέους μοχλούς κερδών για την προστασία της κερδοφορίας τους. Σε αυτούς τους μοχλούς περιλαμβάνεται μία σημαντική αύξηση στον δανεισμό κατά 4%-5% ετησίως το 2025-2026, χάρη στη συνέχιση των μεγάλων κρατικών επενδύσεων και των κεφαλαίων του Next Generation EU καθώς και στην επέκταση των δυνατοτήτων για δημιουργία προμηθειών», σημειώνει ακόμα.

#ΤΡΑΠΕΖΕΣ #Standard_&_Poor's #ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ_ΒΑΘΜΙΔΑ #ΕΘΝΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #EUROBANK #ΤΡΑΠΕΖΑ_ΠΕΙΡΑΙΩΣ #AEGEAN_BALTIC_BANK
Keywords
Τυχαία Θέματα