Self tests: Ποιοι παίρνουν σειρά, τι κάνουμε αν βγει άκυρο - Πώς το πετάμε αν βγει θετικό

Το επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα τεστ ανά βδομάδα ενώ αναφέρθηκε στις ομάδες που παίρνουν σειρά και συγκεκριμένα στην εστίαση και το λιανεμπόριο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, αναφέρθηκε στα self tests αποκαλύπτοντας ότι μετά τους καθηγητές και τους μαθητές προτεραιότητα έχουν ομάδες από το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και την εστίαση ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιους θα είναι

υποχρεωτικά.

Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα διπλά self test ανά βδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείων θα ισχύουν για το πρώτο διάστημα, ενώ το επόμενο διάστημα τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test ανά βδομάδα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην περίπτωση που το τεστ βγει άκυρο, δηλαδή ούτε θετικό, ούτε αρνητικό περίπτωση, τονίζοντας ότι αποτελεί μία εξαιρετικά μικρή πιθανότητα. «Αν ωστόσο συμβεί κάτι τέτοιο, με το άκυρο αποτέλεσμα του self test, ο μαθητής θα μπορεί να μεταβεί σε μία δημόσια δομή και να υποβληθεί δωρεάν σε νέα τεστ», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείου, η διάθεση των self test θα «ανοίξει» και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Μεταξύ αυτών των ομάδων είναι άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και συγκεκριμένα από το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση στον βαθμό που είναι ανοικτή, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Δεν θα είναι όπως συμβαίνει τώρα με τα σχολεία αλλά μια φορά την εβδομάδα. Άλλωστε, όπως είπε, στα σχολεία τα δυο τεστ την εβδομάδα θα εφαρμοστούν για ένα διάστημα προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η επανεκκίνηση.

Η κυβέρνηση σε ποιες κατηγορίες θα γίνει υποχρεωτικό το self test καθώς θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση της επιτροπής, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε διπλή σακούλα θα πετάμε τα self tests αν βγουν θετικά

Οδηγίες για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self-test δόθηκαν από τη γενική γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την έναρξη της μαζικής χρήσης των εν λόγω self-test από τους πολίτες.

Ειδικότερα, εάν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Αν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι ισχύουν και οι γενικές οδηγίες για τα απόβλητα Covid-19.

Περισσότερες πληροφορίες

Keywords
Τυχαία Θέματα