To crowdsourcing ως μέσο διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για όλα τα κράτη-μέλη, στη σκιά της πανδημίας που επηρέασε τις ζωές όλων και οδήγησε την Ε.Ε να κινηθεί με γρήγορα αντανακλαστικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη φιλοσοφία της και την κατευθυντήρια γραμμή της υπήρξε μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού ενδυνάμωσε την επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτών, κινητοποίησε δυνάμεις που είτε δεν γνώριζαν πολλά για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είτε αδιαφορούσαν και δημιούργησε μια δεξαμενή απόψεων τόσα για τα προβλήματα που θα

απασχολήσουν στο μέλλον, όσο και με προτάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν και λύσεις.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια διαδικασία πληθοπορισμού, όπου οι Βρυξέλλες είχαν την ευκαιρία να δώσουν το λόγο στους πολίτες και να αντλήσουν από αυτούς έναν πραγματικό θησαυρό γνώσης και πληροφόρησης που αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας στην Ε.Ε.

Μπορεί αυτή η πρακτική να έχει θετικό αντίκτυπο στην πολιτική διαδικασία, ειδικά στην περίπτωση της Ε.Ε; Ασφαλώς και η απάντηση είναι «ναι». Από μία πλευρά ενισχύει στην αξιοπιστία των θεσμών σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης, ενώ από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον κάθε Ευρωπαίο να συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών για το μέλλον.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτό ότι ενισχύεται η ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα κάθετα στην κοινωνία και διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων τω εμπλεκόμενων μερών.

Ωστόσο, ο πληθοπορισμός επιβάλλεται να τεθεί σε ένα πλαίσιο διαρκούς προσέγγισης με τους πολίτες και όχι να χρησιμοποιείται αλα καρτ, όπως συνέβη στη Διάσκεψη για το μέλλον Ευρώπης. Εκτιμάται ότι η υιοθέτηση ανάλογων πρακτικών θα ήταν ευεργετικές όχι μόνο για τις πολιτικές οικογένειες στις Βρυξέλλες, αλλά και για τα εθνικά κόμματα που ούτως ή άλλως διαδραματίζουν το δικό τους ουσιαστικό ρόλο στο χτίσιμο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ βρίσκονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με το ακροατήριο.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν υιοθετήσει πρακτικές απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες. Αυτές όμως επιβάλλεται να επεκταθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η επιρροή της πολιτικής δράσης σε μια αχανή έκταση σαν και αυτή της Ε.Ε είναι αρκετά δύσκολη. Νέοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους stakeholders είναι απαραίτητοι.

Οι πομποί των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν φτάνουν. Η άμεση επικοινωνία αποτελεί το κλειδί για μια ανθεκτική και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε και πολιτών. Κι αυτό ένα σοβαρό πολιτικό οικοδόμημα το χρειάζεται τώρα, που οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται διαρκώς, όσο ποτέ. Στην επιστήμη η ιδέα του πληθοπορισμού είναι σχετικά νέα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ερευνητών. Πολλοί εξ αυτών καταλήγουν μέσα από την δική τους επιστημονική προσέγγιση στο συμπέρασμα ότι το crowdsourcing αποτελεί πλέον εκτός των άλλων και ένα αξιόπιστο εργαλείο policy making.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΠΟΛΙΤΕΣ #ΠΟΛΙΤΙΚΗ #ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα