Xανιά: Τρία νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν στην ακτή (φωτο)

«Καμπανάκι» κινδύνου για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.

Αλγεινή εντύπωση και έντονη ανησυχία σε κατοίκους και περιβαλλοντικούς φορείς προκάλεσε ο εντοπισμών τριών νεκρών δελφινιών σε ακτή στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον agonakritis.gr, η ανέρευση των νεκρών θαλάσσιων ζώων στην παραλία Παχιά Άμμος, στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων έχει προβληματίσει τις αρχές για την ασφάλεια των θηλαστικών και φοβούνται ότι μήπως το πρόβλημα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ανέρευση των τριών νεκρών δελφινιών έγινε μέσα

σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Σύμφωνα με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, το γεγονός αυτό αποτελεί τριπλό καμπανάκι κινδύνου για τη θαλάσσια ζωή, το περιβάλλον και τις ακτές της Κρήτης, ενώ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τις περιβαλλοντικές πολιτικές της χώρας.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την κυβέρνηση, τον Δήμο και τους πολίτες να αναλάβουν δράση, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω περιβαλλοντικές καταστροφές.

Τρεις απειλές για τη φύση και τον άνθρωπο

Θάλασσα: Η κλιματική κρίση επιταχύνει την υπερθέρμανση των ωκεανών, ενώ η θαλάσσια ρύπανση απειλεί το οικοσύστημα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύντομα τα πλαστικά θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα ψάρια. Παράλληλα, η Ελλάδα προωθεί υποθαλάσσιες εξορύξεις, ενώ νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στους ξενοδόχους να αντλούν ανεξέλεγκτα θαλασσινό νερό για τις πισίνες τους.

Θαλάσσια ζωή: Η ρύπανση, τα σόναρ των υποβρυχίων και οι ηχοβολιστικές έρευνες για υδρογονάνθρακες επηρεάζουν δραματικά δελφίνια και φάλαινες. Σύμφωνα με τον οργανισμό Copernicus, υπάρχουν 250.000 καταγεγραμμένα θαλάσσια είδη, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος. Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στη θαλάσσια βιοποικιλότητα για την επιβίωσή τους, όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ακτές: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παράκτια ζώνη της Ευρώπης. Η οικονομική αξία των περιουσιακών στοιχείων σε απόσταση 500 μέτρων από τις θάλασσες της ηπείρου εκτιμάται από 500 δισ. έως 1 τρισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι ακτές απειλούνται από μεγάλες τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, όπως τα Φαλάσαρνα. Παράλληλα, στα Χανιά, η κατασκευή αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων στην Παχιά Άμμο, λίγα μέτρα από περιοχή φωλιάσματος θαλάσσιων χελωνών και παραλία κολύμβησης, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ζητά άμεσες απαντήσεις και δράσεις:

✔ Από τον Δήμο Χανίων, για τη διαχείριση των ακτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
✔ Από την κυβέρνηση, για πολιτικές που απειλούν θάλασσες, ακτές και θαλάσσια ζωή.
✔ Από τους πολίτες, που ζουν σε άμεση αλληλεξάρτηση με το θαλάσσιο οικοσύστημα και οφείλουν να το προστατεύσουν.

Τα τρία νεκρά δελφίνια στην Παχιά Άμμο δεν είναι απλώς ένα θλιβερό περιστατικό. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι σε εξέλιξη. Θα το αγνοήσουμε;

#ΧΑΝΙΑ #ΝΕΚΡΑ_ΖΩΑ #ΔΕΛΦΙΝΙΑ #ΑΚΤΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Xανιά, Τρία,Xania, tria