ΑΑΔΕ: Καθιέρωση του QR code για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων

Αυτοψία στο κέντρο της Πάτρας. Τι λένε μαγαζάτορες και καταναλωτές

Η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, η ΑΑΔΕ «φακελώνει» όλα τα POS που λειτουργούν στην Ελλάδα και καθιερώνει την υποχρεωτική χρήση του QR code για τον άμεσο έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων, τι λένε, όμως, για όλα αυτά οι έμποροι, οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές;

Η «Πελοπόννησος» έκανε επιτόπια αυτοψία σε καταστήματα της Πάτρας και διαπίστωσε ότι στο ερώτημα που θέσαμε στους μαγαζάτορες για το αν οι πολίτες ζητούν αποδείξεις μετά τις αγορές τους, η απάντηση είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αρνητική. «Εμείς τυπώνουμε αποδείξεις, αλλά δυστυχώς κυνηγάμε τους πελάτες για να τις πάρουν. Ξέρετε πόσο χαρτί πάει στα σκουπίδια;» ήταν η χαρακτηριστική φράση ιδιοκτήτριας καταστήματος ειδών ένδυσης.

«Ο κόσμος δεν ζητάει αποδείξεις. Εμείς τις εκδίδουμε, όμως πολύ σπάνια θα τις πάρουν οι πελάτες μας. Δεν δείχνει να τους απασχολεί πλέον» δήλωσε στην «Π» η Δέσποινα, η οποία εργάζεται στο «World Coffee Shop.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση της Θεώνης Μήλα, από το «Zea Bakery»: «Ο κόσμος δεν ασχολείται με τις αποδειξεις. Παραγγέλνουν αυτό που θέλουν, το παίρνουν και φεύγουν, τόσο απλά. Τυπώνουμε αποδείξεις, αλλά θα μείνουν σε εμάς».

Ο Γιάννης Φώτος, ο οποίος διατηρεί καφέ στην οδό Κανάρη, ακριβώς πίσω από τα Δικαστήρια της Πάτρας, σχολίασε ότι κάποιοι πελάτες του ζητούν αποδείξεις και κάποιοι όχι: «Ανάλογα την ηλικία, ανάλογα τη διάθεση, ανάλογα με το αν βιάζονται ή όχι». Οσο για το αν ο ίδιος ζητάει αποδείξεις στις αγορές του, η απάντηση ήταν ακριβώς η ίδια: Καμιά φορά ναι, καμιά φορά όχι».

Ο Τάκης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι «θα πρέπει επιτέλους κάποια πράγματα στην Ελλάδα να αρχίσουν να λειτουργούν όπως στο εξωτερικό» Και πρόσθεσε: «Εμείς οι πολίτες θα πρέπει να ζητάμε τις νόμιμες αποδείξεις. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει να δουλεύει σωστά το σύστημα και στην Ελλάδα. Δεν γίνεται να κρύβουν κάποια ποσά. Στο τέλος όλοι χαμένοι θα είναι».

Από την πλευρά του, ο συνταξιούχος στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας Θανάσης Τσιρόπουλος τόνισε τα εξής: «Προσωπικά πάντα ζητάω απόδειξη για όλα όσα αγοράζω. Οπως εγώ τηρώ υπεύθυνη στάση και τα δηλώνω όλα στην Εφορεία, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι καταστηματάρχες».

Ο Γιάννης Ποταμιάνος, που διατηρεί το κατάστημα «Coffee Brands» στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ανέφερε τα εξής: «Οχι μόνο δίνουμε πάντα αποδείξεις, αλλά κοιτάμε να υπάρχουν και σε όλα τα τραπέζια που κάθονται οι πελατές μας. Οσο κι αν ακουστεί περίεργο, είναι φορές που κυνηγάμε, τρόπος του λέγειν, τον κόσμο για να μην ξεχάσει την απόδειξη φεύγοντας. Αλλωστε, ειδικά στα κεντρικά σημεία της Πάτρας, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι συνεχείς και οφείλουμε να είμαστε υποδειγματικοί».

Η Νικόλ Βασιλακοπούλου, ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ήταν κατηγορηματική: «Ο κόσμος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις αποδείξεις. Οι περισσότερες, μας μένουν στα τραπέζια. Προσωπικά όταν ψωνίζω κάτι θέλω να μου δίνουν απόδειξη και πολλές φορές τη ζητάω κιόλας».

Ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στο κέντρο της Πάτρας, αναφέρθηκε στη σημασία που είχαν κάποτε οι τυπωμένες αποδείξεις, όμως «πλέον υπάρχουν οι πλαστικές κάρτες που τα φακελώνουν όλα κι όλους. Η εικόνα του παππού που μετράει αποδείξεις για τη φορολογική του δήλωση έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν».

Τέλος, ο Ανδρέας Μαυρίδης, ιδιωτικός υπάλληλος και μαθηματικός, ήταν επίσης ξεκάθαρος στην «Π»: «Προσωπικά δε με νοιάζει καθόλου. Εξάλλου όλα φαίνονται στις κάρτες που χρησιμοποιεί, πλέον, ο κόσμος. Ούτε ζητάω αποδείξεις, ούτε περιμένω να μου τις εκδώσουν όταν αγοράσω κάτι».

Πηγή: pelop.gr

#ΑΑΔΕ #ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ #ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ #ΠΑΤΡΑ #ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα