ΑΑΔΕ: Παράταση έως... αύριο για το φορολογικό «διαζύγιο»

Παράταση έως τις 2 Μαρτίου πήρε η προθεσμία γνωστοποίησης από τους φορολογούμενους να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» από τον/την σύζυγο τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση στη διαδικασία προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο πριν αποφασίσουν.

Δεδομένο είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέχουν πολύ πρίν λάβουν την τελική τους απόφαση, καθώς υπάρχουν πολλά μυστικά και παγίδες.

Οι έγγαμοι που θα αποφασίζουν να προχωρήσουν σε φορολογικό «διαζύγιο» πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους δημιουργήσει

προβλήματα με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω της ΑΑΔΕ να γνωστοποιήσουν στην φορολογική αρχή την πρόθεση τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2021.

​​Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε με τους κωδικούς του TAXIS.

Εάν ένα ζευγάρι υποβάλλει ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου ακόμα και αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από τον άλλο σύζυγο Εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή δεν θα γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές του άλλου συζύγου. Ο κάθε σύζυγος ορίζει ατομικά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος Διατήρηση των προσωπικών δεδομένων

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα μειονεκτήματα καθώς οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων και θα πρέπει να αρκεστούν στο ατομικό τους εισόδημα.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να χαθούν επιδόματα τα οποία ορίζουν ως κριτήριο το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα. Επίσης, στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.

Υποχρεωτική υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται εάν: Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης. Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση. Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Λύση του γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται ”σε χηρεία”.
Keywords
Τυχαία Θέματα