Αχτσιόγλου για απεργίες: Το απαίτησε το ΔΝΤ, όχι εμείς. - Βρούτσης : Να το ψηφίσετε!

Νευρικότητα προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα της κατάργησης στο δικαίωμα της απεργίας για τα επαγγελματικά σωματεία εάν δεν υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία στο 50+1% .

Η βιασύνη της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να την καταθέσει σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό του κ. Παππά για την διαστημική πολιτική, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό αποσύρθηκε.

Η ίδια, βγήκε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ

και δήλωσε ότι το δικαίωμα της απεργίας δεν συρρικνώνεται και ότι η συγκεκριμένη αλλαγή για τα επαγγελματικά σωματεία δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά απαίτηση του ΔΝΤ.
Διευκρινίζοντας το τι ακριβώς συμβαίνει τόνισε ότι «το ζήτημα που συμφωνήσαμε ότι θα αλλάξουμε, και θέλω να το διευκρινίσω αυτό γιατί λέγονται πολλά αφορά αποκλειστικά την απαρτία και την λήψη απόφασης για την απεργία. Δεν επηρρεάζεται η κήρυξη της απεργίας ούτε στα δευτεροβάθμια, δηλαδή στα εργατικά κέντρα ή στις ομοσπονδίες, ούτε προφανώς στα τριτοβάθμια, πχ. την ΓΣΕΕ , ούτε την πρωτοβάθμια για την ευρύτερη περιφέρεια ή πανελλαδικής έκφρασης. Αφορά αποκλειστικά τα επιχειρησιακά σωματεία για τα οποία σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι θέλει το 1/3 της γενικής συνέλευσης για την απεργία και τώρα θα γίνει στα 2/3».

Η υπουργός εκτίμησε ότι «είναι ένα θέμα αρκετά περιορισμένο» και πρόσθεσε ότι « το νόημα είναι η ουσιαστική συμμετοχή». Ακόμα, θύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια στην β΄αξιολόγηση για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Η στάση της κυβέρνησης που ενώ συμφώνησε με τους δανειστές για την αλλαγή του νόμου τελικά έκανε πίσω , προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη της ΝΔ Γ. Βρούτση ο οποίος ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις: «Η ατολμία της Κυβέρνησης να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνεται από τα πήγαινε - έλα της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Η Ν.Δ. όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πιθανές τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στο νόμο αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα αλλάξει η βασική του διάταξη για την απόλυτη πλέιοψηφία στο δικαίωμα της απεργίας αφού αυτό ακριβώς συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν επανέλθει για ψήφιση στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα