Αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τις μεταγραφές

«Πολλοί εισακτέοι βλέπουν τα περιφερειακά ΑΕΙ ως ένα σκαλί –μέσω μετεγγραφής– για να φοιτήσουν στο τμήμα που επιθυμούν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, την ώρα που όλο και περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια αδειάζουν.

Μιλώντας στη Καθημερινή, ο κ. Τουρλιδάκης τονίζει ότι «οι μετεγγραφές καταλύουν την αξιοκρατία μεταξύ των υποψηφίων. Επιβαρύνουν τα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ τα περιφερειακά

χάνουν φοιτητές που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια στιβαρή ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή ετησίως, τα περιφερειακά ΑΕΙ χάνουν λόγω μετεγγραφών περίπου το 20%-25% των εισακτέων τους, αλλά το ποσοστό εκτινάχθηκε την προεκλογική χρονιά 2014-2015. Τότε, το Παν. Δυτικής Μακεδονίας έχασε το 45% των εισακτέων του. Τη μεγαλύτερη απώλεια είχε το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών – 60%. Από την πλευρά του, και για να καταδείξει την ένταση της φυγής, ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης ανέφερε στην «Κ», ότι ετησίως δέχεται από μετεγγραφές έως 10 φοιτητές, ενώ οι απώλειες είναι μεγάλες.

Αντίστροφα, στο ΑΠΘ το 2014-2015 ο ένας στους τρεις πρωτοετείς –32,2% το ακριβές ποσοστό– ήταν από μετεγγραφή (2.085 από μετεγγραφή σε σύνολο 6.475 εισακτέων). Το 2015-2016 υπήρξε... αυτοσυγκράτηση της ηγεσίας του υπουργείου λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όρισε ότι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% του αρχικού αριθμού εισακτέων, ωστόσο σταδιακά το όριο διευρύνεται. Στο εμβληματικό Παν. Αθηνών ο φετινός αριθμός εισακτέων ορίστηκε σε 5.245 και από μετεγγραφές έχει δεχθεί έως τώρα 983, με τη Νομική να αυξάνει τον αριθμό των φοιτητών της κατά 21,1% και την Ιατρική κατά 37,5%.

Και η φετινή διαδικασία των μετεγγραφών δεν έχει ολοκληρωθεί. Μετά τις μετεγγραφές για κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ακολούθησαν η φάση των ενστάσεων επί των πρώτων αιτήσεων και η φάση των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει προαναγγείλει νέα ρύθμιση, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα όλα τα αδέλφια που είναι φοιτητές να σπουδάζουν στο ίδιο μέρος. Ορος θα είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ κατ’ άτομο, δηλαδή έως 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, σε οικογένειες με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ κατ’ άτομο, θα δοθεί η δυνατότητα να συντηρούν ένα μόνο σπίτι, των γονέων.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας. Ως προς το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί παγίως «την εφαρμογή ενός συστήματος που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και θα διασφαλίζει την ποιότητα εκπαίδευσης που οφείλουν να προσφέρουν τα ΑΕΙ».

Keywords
Τυχαία Θέματα