Αδυναμία διαχείρισης

Η μετανάστευση είναι η ανθρώπινη ιστορία και δεν θα σταματήσει επειδή θέλουμε ή επειδή θα φτιάξουμε φράχτες.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει γεμάτη και σημαντική ατζέντα με το σύνολο των θεμάτων να είναι εξαιρετικά σημαντικά και κρίσιμα. Πιο συγκεκριμένα οι ηγέτες της των Κρατών Μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, ζητήματα ανταγωνιστικότητας, την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο μεταναστευτικό η συζήτηση θα βασιστεί στα συμπεράσματα της ειδικής συνόδου του Φεβρουαρίου του 2023

όπου η ΕΕ είχε αποφασίσει την ενίσχυση της εξωτερικής δράσης της Ένωσης μέσω, μεταξύ άλλων, αναπτυξιακών συμφωνιών, την ενίσχυση της συνεργασίας στα ζητήματα επανεισδοχής και επιστροφών, επανέλαβε τη δέσμευση για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης και της εργαλειοποίησης ανθρώπων, τη συνέχιση της δουλειάς σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

18 μήνες μετά η ΕΕ βρίσκεται και πάλι σε μια πολιτική δίνη λόγω του μεταναστευτικού. Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη έχουν επαναφέρει ή θα επαναφέρουν προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα, η Ιταλία χρηματοδοτεί
κέντρα κράτησης και επιστροφών στην Αλβανία, η Πολωνία ανέστειλε το άσυλο στα σύνορα με τη Λευκορωσία, το Σύμφωνο, το οποίο ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, αμφισβητείται από κάποια Κράτη Μέλη, τα οποία ζητούν αλλαγές.

Είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες του 2/23 δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο και η ΕΕ εμφανίζεται ανίκανη πολιτικά να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Εάν μάλιστα κάποιος διατρέξει την ατζέντα θα διαπιστώσει ότι οι πλειοψηφία των θεμάτων σχετίζονται με τη μετανάστευση, όπως οι πολεμικές συρράξεις και το κλίμα.

Όσο η μετανάστευση χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο πολιτικής μόχλευσης τόσο η περισσότερο θα αποτυγχάνουμε στο να βρούμε ρεαλιστικές προτάσεις.

Η μετανάστευση είναι η ανθρώπινη ιστορία και δεν θα σταματήσει επειδή θέλουμε ή επειδή θα φτιάξουμε φράχτες. Ο αριθμός των ανθρώπων που δυνητικά θα μετακινηθεί αυξάνεται, αφού οι πολεμικές συγκρούσεις είναι περισσότερες από ποτέ και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση αλλά η διαχείριση της ΕΕ είναι η απόδειξη ότι κάτι άλλο χρειάζεται.

(O Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες)

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ #ΦΡΑΧΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα