Αφγανιστάν: Η Δύση προειδοποιεί για περισσότερες επιθέσεις, μετά την εκατόμβη στην Καμπούλ (βίντεο, εικόνες)

Φόβοι της Δύσης και άλλες επιθέσεις στο Αφγανιστάν, μετά την εκατόμβη στην Καμπούλ. «Οι Ταλιμπάν θέλουν να αναλάβουμε το αεροδρόμιο της πόλης», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προειδοποιούν για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για στρατιωτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, μετά

την εκατόμβη στην πόλη την Πέμπτη (26/08), ύστερα από εκρήξεις και στο αεροδρόμιο. Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη στην πρωτεύουσα της χώρας. «Οι Ταλιμπάν θέλουν να αναλάβουμε το αεροδρόμιο της πόλης», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που βοηθούν στην εκκένωση Αφγανών που προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν βρίσκονται σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις την Παρασκευή, μετά τη διπλή βομβιστική επίυθεση του Ισλαμικού Κράτους, που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί συγκλόνισαν την περιοχή έξω από το αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το βίντεο που τραβήχτηκε από Αφγανούς δημοσιογράφους έδειξε δεκάδες πτώματα σκορπισμένα. Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε την Παρασκευή ότι 60 έεως 80 Αφγανοί σκοτώθηκαν επίσης από τις εκρήξεις.

Παράλληλα, τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, όπως δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο ίδιος είπε επίσης πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Το ISIS-K, θυγατρική της τρομοκρατικής οργάνωσης με έδρα το Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ομάδα ο ISIS αποτελούσε μια αυξανόμενη απειλή για το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ήταν «τόσο αποφασισμένος να περιορίσει τη διάρκεια της αποστολής».

{https://twitter.com/noticias4vision/status/1431246775403401217?s=20}

Ο στρατηγός των αμερικανικών πεζοναυτών Κένεθ Μακ Κένζι, δήλωσε σε ενημέρωση του Πενταγώνου την Πέμπτη ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν ολοκληρωθούν οι εκκενώσεις.

Την Παρασκευή, ο Γουάλας είπε ότι η απειλή για περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή αυξάνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να αποχωρήσουν τα δυτικά στρατεύματα από τη χώρα.

«Η απειλή προφανώς θα μεγαλώσει όσο πλησιάζουμε στην αποχώρηση», δήλωσε στο Sky News. «Η αφήγηση θα είναι πάντα η ίδια, καθώς φεύγουμε, ορισμένες ομάδες όπως ο ISIS θα θέλουν να διατυπώσουν έναν ισχυρισμό ότι έχουν εκδιώξει τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

{https://twitter.com/rongxiang/status/1431244558063517703?s=20}

Ολοκληρώνονται οι εκκενώσεις

Γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε το κλείσιμο του κέντρου επιχειρήσεων στο Kabul's Baron's Hotel και απομάκρυνε τους υπαλλήλους του. Ο κ. Γουάλας δήλωσε στο BBC News ότι οι τελευταίοι 1.000 άνθρωποι εντός του αεροδρομίου θα υποβληθούν σε επεξεργασία των στοιχείων τους και θα απομακρυνθούν την Παρασκευή.

Η Αυστραλία σταμάτησε όλες τις πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν μετά τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να συνεχιστούν οι εκκενώσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν έως την 31η Αυγούστου που έχει οριστεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προηγουμένως επιτύχει την αρχική τους λογική για την εισβολή στη χώρα το 2001: να ξεριζώσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα και να αποτρέψουν την επανάληψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνο το έτος.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι διέταξε το Πεντάγωνο να σχεδιάσει πώς θα χτυπήσει το ISIS-K, θυγατρικό του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη.

{https://twitter.com/JanetPa72222971/status/1431244551746830346?s=20}

Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη στην Καμπούλ

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη - μια ζωντανή απόδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στο κατακερματισμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Η ταχεία ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτόν τον μήνα, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν τη χώρα πολλοί άλλοι, όπως οι οικογένειες αυτές στο πάρκο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αβέβαιες για το αν είναι ασφαλέστερο να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

«Βρίσκομαι σε κακή κατάσταση. Πονάει η ψυχή μου. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, το στομάχι μου είναι εντελώς άδειο», λέει η Ζαχίντα Μπίμπι, μια νοικοκυρά που κάθεται κάτω από τον καυτό ήλιο με την πολυμελή οικογένειά της.

Ο Άχμεντ Γουασίμ, ένας εκτοπισμένος από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι όσοι κάθονται στο πάρκο ευελπιστούν πως η κυβέρνηση θα τους προσέξει.

«Βρισκόμαστε σε έναν ανοιχτό χώρο και κάτω από τη ζέστη», λέει.

{https://twitter.com/theSaudiNewsOff/status/1431246515314601986?s=20}

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο «Reuters» ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση πρόεδρος της χώρας και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το κίνημα έχει τοποθετήσει τα μέλη του σε υπουργεία και έχει υποχρεώσει κάποιους αξιωματούχους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αλλά οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να επαναλειτουργούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Ο Φαλουάν Σαμίρ, επίσης από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι η οικογένειά του πήγε στην Καμπούλ μετά την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην πόλη του.

«Υπήρχαν πολλές μάχες και βομβαρδισμοί. Γι' αυτό ήρθαμε εδώ. Τα σπίτια μας πυρπολήθηκαν και μείναμε άστεγοι», σημειώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα μετά το μπλοκάρισμα των αποστολών εξαιτίας των περιορισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έκανε επείγουσα έκκληση για επισιτιστική βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι--πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας--έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό εν μέσω της δεύτερης ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα μέσα σε μια τετραετία.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Οργανισμός μπορεί να συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο καθώς οι ξένες κυβερνήσεις σταθμίζουν το ζήτημα του αν και με ποιόν τρόπο θα υποστηρίξουν τον πληθυσμό υπό την σκληρή ισλαμιστική διακυβέρνηση.

{https://twitter.com/marokko/status/1431246376843755526?s=20}

Μισέλ: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αστάθεια στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

{https://twitter.com/lothar214782/status/1431244575197184000?s=20}

Φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

{https://twitter.com/MediasetTgcom24/status/1431246372347518980?s=20}

Ερντογάν: Οι Ταλιμπάν θέλουν να αναλάβουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τον… δύσκολο κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Κατά τα λεγόμενά του, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία να αναλάβει την ασφάλεια αλλά η Άγκυρα δεν έχει… αποφασίσει ακόμα.

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε την Παρασκευή (27.08.2021) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όμως απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις απομακρύνσεις την Τετάρτη.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/BanCheneProduct/status/1431246293649616896?s=20}

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο, που στοίχισε τη 103, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε, ‘θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε’. Όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου και άλλοι κίνδυνοι εκεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ’ ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

{https://twitter.com/AfghanEnglish_/status/1431246283855962114?s=20}

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιές είναι οι προσδοκίες τους ή ποιές είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

{https://twitter.com/RealtorJairo/status/1431244630629052420?s=20}

(με πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters, CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα