Αυστηρό μήνυμα Αβραμόπουλου για την άρνηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων

Είναι απαράδεκτο» ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρνούνται να συμμετάσχουν στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο για να ανακουφίσουν άλλες χώρες μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), προσθέτοντας ότι είναι επείγουσας σημασίας η υιοθέτηση νέου κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

θα συμμετάσχει αύριο στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια με θέμα τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην Ενωση, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και έναν χρόνο εξαιτίας των διαφωνιών ως προς την εισαγωγή νέων ποσοστώσεων υποδοχής σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης των αφίξεων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας ως προς το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του Ιουνίου «είναι εφικτή».

«Είναι επείγον να προχωρήσουμε για να υιοθετήσουμε έναν νέο κανονισμό του Δουβλίνου», επιμένει ο ευρωπαίος επίτροπος αναφερόμενος στη ρύθμιση που αναθέτει συστηματικά την ευθύνη διαχείρισης της αίτησης ασύλου στη χώρα εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό το οποίο έχει ανάγκη η Ευρώπη είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σήμερα, αυτές που δέχονται τεράστια πίεση είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μέλλον δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις», προειδοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλους, τονίζοντας ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σφοδροί επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, δεν είναι προστατευμένες από μελλοντικές μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Καταμερισμός του βάρους

Παρά τις σφοδρές διαφωνίες που περιβάλλουν τις προσωρινές ποσοστώσεις της «μετεγκατάστασης» από την Ιταλία και την Ελλάδα, και βρίσκονταν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην ΕΕ να προβλέπει και νέο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο.

Ο μηχανισμός αυτός δεν θα τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, παρά σε περίπτωση μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών σε μία χώρα μέλος , ενώ τον υπόλοιπο χρόνο η κύρια ευθύνη μίας αίτησης ασύλου θα παραμένει στην πρώτη χώρα εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ομως πολλές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, που έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις ποσοστώσεις που αποφασίσθηκαν το 2015, απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε έννοια υποχρεωτικής υποδοχής στο μέλλον, προτιμώντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με οικονομική βοήθεια.

«Είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για κοινή ευθύνη, όλες οι χώρες οφείλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική του καταμερισμού του βάρους αυτής της τεράστιας πίεσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, απορρίπτοντας «την αυθαίρετη ερμηνεία της έννοιας της αλληλεγγύης. «Οφείλουμε όλοι να μοιραστούμε κατά αναλογικό τρόπο», πρόσθεσε.

«Δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο ... αλλά κυρίως η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, διότι συνδέεται απευθείας με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «αντιευρωπαϊκή» την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την εγκατάλειψη του θεσμού των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

«Είχα την αίσθηση ότι αυτές οι δηλώσεις αποδυνάμωναν την ευρωπαϊκή μας στρατηγική για σημαντικά θέματα ... Είμαι πολιτικός και ταυτόχρονα ανήκω σε εκείνους που μοιράζονται μία μεγάλη ευθύνη για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού σχεδίου και των ευρωπαϊκών συνθηκών», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα