Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Δεν επιτρέπεται να μας εκβιάζει η Τουρκία...»

"Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε την Τουρκία να μας εκβιάζει", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, αναφερόμενος σε ομιλία του στην αυστριακή Βουλή, στις απειλές της 'Αγκυρας πως εάν υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει στην Ευρώπη ακόμη περισσότερους οπαδούς του "Ισλαμικού Κράτους".

Παράλληλα, ζήτησε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, όπως και μία διακοπή της προενταξιακής βοήθειας, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή η Αυστρία είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ, που "με μία τέτοια ειλικρίνεια και τιμιότητα" θέτει επί τάπητος αυτές τις απαιτήσεις.

Όπως ανέφερε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ και στη Συρία "24 άτομα με αυστριακή υπηκοότητα, που έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος", ωστόσο δεν είναι στις περιοχές της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να σταλούν στην Αυστρία αιχμάλωτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών με την τοποθέτηση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, την πάγια θέση της επίσημης Βιέννης, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας.

Την θέση αυτή εκπροσωπούσε, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, όσο και ως ομοσπονδιακός καγκελάριος (Δεκέμβριος 2017-Μάιος 2019), ο νυν εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το πάγιο "όχι" σε μία ένταξη "αυτής της Τουρκίας" στην ΕΕ, από πλευράς του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε ταχθεί σαφώς και κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, περιέχονταν και στο τελευταίο έγγραφό του ως υπουργός Εξωτερικών, με τις προτάσεις του ως προς την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τόνιζε πως "είναι καιρός η Ευρώπη να αποσαφηνίσει τη σχέση με την Τουρκία".

Αμετάβλητα σαφής είναι η απόρριψη από τους Αυστριακούς πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε όλες τις αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων και μάλιστα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και στο 80%.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, όταν , μέχρι την τελευταία στιγμή, επέμενε σε μια διατύπωση πως "οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων".

Η Αυστρία ζητούσε και ζητά, με επιφυλάξεις, «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση ενδεχόμενης κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μία ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα