Αυτά είναι τα επιδόματα που συγχωνεύονται
Πιλοτικές οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Αυτός είναι ο νέος τρόπος χορήγησής του. «Πιο δίκαιο και ανταποδοτικό».
Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, γιατί αποφασίστηκαν και πώς θα εφαρμοστούν, διευκρίνισε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ανέφερε αρχικά πως «είναι πολύ
«Αυτή είναι μια μεταρρύθμιση την οποία σχεδιάζουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια και με τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, διότι αυτό το οποίο παρατηρήσαμε είναι ότι το επίδομα ανεργίας, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 50 και έγινε μια αλλαγή τη δεκαετία του 80, χρειαζόταν επικαιροποίηση για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι δεν ήταν αρκετά ανταποδοτικό. Είτε είχες δουλέψει δύο χρόνια, είτε είχες δουλέψει είκοσι χρόνια, έπαιρνες το ίδιο επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμαινε ότι αυτός που δούλευε είκοσι χρόνια και πλήρωνε εισφορές της ασφάλισης κατά της ανεργίας κάθε μήνα επί 20 χρόνια δεν έπαιρνε κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτόν που δούλεψε μόνο 2. Άρα λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε είναι να είναι πιο ανταποδοτικό, πιο δίκαιο. Τι κάνουμε λοιπόν; Λέμε ότι πάνω από το σταθερό μέρος, δηλαδή πάνω από το επίδομα ανεργίας έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα, θα υπάρχει ένα μεταβλητό μέρος, ένα μπόνους, ας το πω απλά, που θα είναι για αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει περισσότερα από 4 χρόνια. Και όσα περισσότερα χρόνια δούλεψες πάνω από τα 4 και όσο μεγαλύτερο μισθό είχες, άρα πλήρωνες και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ της ανεργίας, τόσο όταν βγεις στην ανεργία, χτύπα ξύλο, να έχεις επιπλέον του επιδόματος ανεργίας και ένα μπόνους. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση. Δηλαδή, έχουμε μια διασύνδεση του εργασιακού βίου και του ασφαλιστικού βίου με το επίδομα ανεργίας και «επιβραβεύουμε» αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει πάρα πολλά χρόνια. Αυτό λοιπόν είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που το κάνει πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό» εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.
«Η δεύτερη μεταρρύθμιση που κάνουμε είναι ότι γίνεται πιο απλό. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιδόματα ανεργίας. Έχουμε το επίδομα τακτικής ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Αυτά τα δύο συγχωνεύονται. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή δύο διαφορετικά επιδόματα. Και μάλιστα διευρύνουμε το ποιος θα μπορεί να πάρει επίδομα πέρα από τους 12 μήνες, έως τους 24. Αυτή η συγχώνευση δύο επιδομάτων σε ένα, κάνει το σύστημα πιο απλό» συνέχισε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Την τρίτη μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, «αρκετά σημαντική» την ανέλυσε ως εξής. «Αυτή τη στιγμή παίρνεις το ίδιο επίδομα κάθε μήνα της ανεργίας σου. Δηλαδή τον πρώτο μήνα ανεργίας παίρνεις 510, τον 5ο μήνα ανεργίας παίρνεις 510, τον 12ο μήνα ανεργίας παίρνεις 510. Αυτό σημαίνει ότι είναι φλατ, είναι επίπεδο. Εμείς το κάνουμε εμπροσθοβαρές και λέμε, θα ξεκινάει πιο ψηλά στην αρχή της ανεργίας, που είναι και το μεγαλύτερο σοκ, δηλαδή όταν κάποιος πηγαίνει από την εργασία στην ανεργία, η μείωση του εισοδήματός του, είναι πολύ σημαντική. Οπότε κάνοντάς το εμπροσθοβαρές δίνεις μεγαλύτερη ενίσχυση στην αρχή και μετά προφανώς αυτό θα φθίνει. Οπότε, ενώ αυτή τη στιγμή είναι 55% του ωρομισθίου του κατώτατου μισθού κάθε μήνα, θα ξεκινάει στο 70%, μετά θα πηγαίνει στο 60%, μετά θα πηγαίνει στο 50%».
Ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε πως το ίδιο ποσό χρημάτων θα λάβει συνολικά ο δικαιούχος, ωστόσο θα είναι εμπροσθοβαρές, στη λογική, όπως ανέφερε, ότι ο περισσότερος κόσμος όταν βγαίνει στην ανεργία, μετά από μερικούς μήνες επιστρέφει στην εργασία. «Άρα αυτοί οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία το πρώτο εξάμηνο για παράδειγμα, που θα βγουν στην ανεργία, αυτοί βγαίνουν «κερδισμένοι» και όχι μόνο αυτό. Βοηθάει και στην αλλαγή την οικονομική, την πολύ δυσμενή που έχουν όταν πάνε από εργασία στην ανεργία. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, σε ένα εισόδημα σε ένα σπίτι που είναι 1000 ευρώ και πάνε από τα 1000 στα 510, τώρα θα πάνε από τα 1000 στα 650, δεν θυμάμαι τώρα το ακριβές νούμερο. Άρα λοιπόν θα είναι τους πρώτους μήνες μεγαλύτερη η ενίσχυση. Αυτό δεν το κάνουμε μόνο εμείς, το κάνουν πολλές χώρες, να έχουν ένα εμπροσθοβαρές σύστημα που ξεκινάει πιο ψηλά και μετά χαμηλώνει» τόνισε.
Ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι πρέπει να επικαιροποιούνται και να εκσυγχρονίζονται οι πολιτικές. «Μια πολιτική που ήταν εντάξει για τη δεκαετία του 80 δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την ξαναδούμε 40 χρόνια μετά. Οπότε, αυτό το οποίο κάνουμε και οφείλουμε να κάνουμε ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης είναι να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας προς όφελος των εργαζομένων και στο τέλος της ημέρας θα το αξιολογήσουμε να δούμε τα αποτελέσματά του» είπε καταλήγοντας.
#ΕΠΙΔΟΜΑ #ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ #ΔΥΠΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οικογενειακή τραγωδία παραμονή των Χριστουγέννων – Πατέρας δολοφόνησε τον γιο του, γιατί υπερασπίστηκε τη μάνα του
- Αυξημένες νοσηλείες ασθενών με γρίπη και CoViD - Τι γίνεται με παιδιά και ενηλίκους
- Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Φράγκος
- «Αυτό το Airbnb ήταν το σπίτι μου»: Μόνωσαν με ταινίες τα κουτιά αυτόματου check in στην Ιταλία
- Το πιο βρώμικο σημείο μέσα στο σπίτι: Δεν είναι η λεκάνη - Μας κάνει να αρρωσταίνουμε
- Χριστουγεννιάτικο το τοπίο της Αττικής: Εντυπωσιακές φωτογραφίες με χιόνια και φόντο την Ακρόπολη
- Πέθανε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Αντώνης Φράγκος
- O επόμενος που υπογράφει στον Παναθηναϊκό μετά από Λεσόρ και Γκέιμπριελ – Έκανε πίσω ο Ολυμπιακός!
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Φράγκος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Aυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες για το 2024 σύμφωνα με το IMDB
- Κλειστές τράπεζες: Ποιες ημέρες στις γιορτές δεν λειτουργούν
- Θερμοστάτης καλοριφέρ: Σε ποια θερμοκρασία συμφέρει να τον έχουμε
- Η παράσταση που είδε και προτείνει ο Χαρίτσης
- Ολίγη διάψευση από το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο
- Σε έξαρση η γρίπη: Πώς δεν θα αρρωστήσω τις γιορτές
- Αυτά είναι τα επιδόματα που συγχωνεύονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για την εξισωτική 2024
- Πόσο γρήγορα πρέπει να ταξιδεύει ο Άγιος Βασίλης για να επισκεφτεί κάθε παιδί στον πλανήτη
- Μηχανική βλάβη πλοίου ανοιχτά της Αίγινας: Επιστρέφει με 182 επιβάτες στον Πειραιά
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αυτά είναι τα επιδόματα που συγχωνεύονται
- Μηχανική βλάβη πλοίου ανοιχτά της Αίγινας: Επιστρέφει με 182 επιβάτες στον Πειραιά
- Δήμος Αθηναίων: Σε 24ωρη επιφυλακή λόγω της κακοκαιρίας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για την εξισωτική 2024
- Επίσκεψη Φάμελλου στο Δαμάσι: Οι σεισμόπληκτοι εισπράττουν την απαξίωση της κυβέρνησης
- Σε έξαρση η γρίπη: Πώς δεν θα αρρωστήσω τις γιορτές
- Κλειστές τράπεζες: Ποιες ημέρες στις γιορτές δεν λειτουργούν
- Aυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες για το 2024 σύμφωνα με το IMDB
- Θερμοστάτης καλοριφέρ: Σε ποια θερμοκρασία συμφέρει να τον έχουμε
- Ολίγη διάψευση από το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου
- «Απόβαση» της Αγκυρας στη Δαμασκό
- Πάρος: Έκλεψαν το Θείο βρέφος από τη φάτνη πλατείας [εικόνες]
- Γιορτές στο Καρπενήσι: Στους 50 πόντους το χιόνι – Εκατοντάδες οι επισκέπτες
- Μαρία Αντωνά: Γιατί αποφάσισε να μην μιλάει για τη σχέση της με τον Γιώργο Λιάγκα
- Περού: Πελώρια κύματα "καταπίνουν" μεγάλες ψαρόβαρκες και θυμίζουν τσουνάμι
- «Έφυγε» ο δημοσιογράφος και παραγωγός Αντώνης Φράγκος
- Γιώργος Μουκίδης: Του μουσικό στερέωμα έπεσε μόλις έφυγαν από τη ζωή ο Μητροπάνος και ο Καρράς
- "Καμπανάκι" από τον Νομπελίστα Φυσικής Τζέφρι Χίντον: "Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια"