Αυτά είναι τα φάρμακα που επιτρέπεται να πωλούν τα e-shop φαρμακείων, βγήκε η ΚΥΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Πλεύρη και Γεωργιάδη αποσαφηνίζεται οριστικά η λίστα με τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα μπορούν να πωλούνται από τα e-shop των φαρμακείων

«Εκτός» της λίστα με τα φαρμακευτικά προϊόντα, που θα μπορούν να πωλούνται από τα e-shop των φαρμακείων, βρίσκεται εντέλει η συντριπτική πλειονότητα των ΜΗΣΥΦΑ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το news4health, μια από τις μνημονιακές

υποχρεώσεις της χώρας σχετιζόταν και με τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός του φυσικού χώρου των φαρμακείων, σε e-shop, όπως και σε καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Μετά από πολλές αντιδράσεις, το μέτρο θεσπίστηκε με βασική προϋπόθεση τα σκευάσματα που θα διατίθενται να ανήκουν στην ειδική λίστα των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα). Για τα e-shop των φαρμακείων, όμως, η υπουργική απόφαση δεν θέσπιζε περιορισμό των ΜΗΣΥΦΑ που θα μπορούσαν να πωληθούν. Για τη διάθεση τους μέσω e-shop, θα έπρεπε να υπάρχει σύνδεση με φαρμακείο πιστοποιημένο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Στην πράξη, ωστόσο, ούτε τα ΓΕΔΙΦΑ βρήκαν ιδιαίτερη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ούτε και τα e-shop των φαρμακείων έθεσαν ΜΗΣΥΦΑ προς πώληση, εκτός από παραφάρμακα, όπως κάποια ειδικά συμπληρώματα ή αλοιφές.

Το θέμα έμενε, εν ολίγοις, στον αέρα, με την αναστολή του μέτρου να αποτελεί βασικό αίτημα των Φαρμακοποιών. Με την υπογραφή της ΚΥΑ από τους Υπουργούς Υγείας, Θ. Πλεύρη και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου στο σύνολο των ΜΗΣΥΦΑ απομακρύνεται οριστικά.

«Καταφέραμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή μνημονιακού νόμου»

«Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να αισθάνεται περήφανος και ευτυχής γιατί καταφέραμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή ενός μνημονιακού νόμου, που ήταν μια πραγματική και τεράστια απειλή για την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου ελληνικού φαρμακείου», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «η σημερινή διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο και επεδίωξε με συντονισμένες ενέργειες, στρατηγική και σχεδιασμό να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου που επέτρεπε στα e-shop φαρμακεία να διαθέτουν τα ΜΗΣΥΦΑ μέσω του διαδικτύου, τα ΜΗΣΥΦΑ που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ρευστότητας των φαρμακείων μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αφενός απαγορεύεται η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό, φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και αφετέρου «για τα λοιπά φάρμακα, επιτρέπεται η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό μέσω των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, από τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαρμακείου που έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από το ΝΠΔΔ «Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος», μόνο των φαρμάκων τα οποία, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, κατατάσσονται ή έχουν καταταγεί στην υποκατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων γενικής διάθεσης (γενικής διάθεσης φάρμακα ή ΓΕΔΙΦΑ) της κατηγορίας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)».

«Με τη σημερινή υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, εκ μέρους των Υπουργών, Υγείας κ. Αθανάσιου Πλεύρη και Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ολοκληρώθηκαν οι πολύμηνες συζητήσεις σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ που διακινούνται κατ’ αποκλειστικότητα από τα φαρμακεία μας, το οποίο αποτελούσε το πρωτεύον θεσμικό αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και διευθετείται πλέον οριστικά με τον καλύτερο τρόπο», αναφέρει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωση του.

Όπως σημειώνεται, τα συναρμόδια Υπουργεία αποδέχθηκαν την επιχειρηματολογία του Συλλόγου «αναφορικά με την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας, διατηρώντας την δια χειρός φαρμακοποιού διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από τα φαρμακεία μας ως έχει, επιτρέποντας την εξ’ αποστάσεως πώληση από τα e-shop φαρμακεία μόνο των ΓΕΔΙΦΑ (ΦΕΚ 2219/Β/2016), τα οποία με τον ισχύοντα νόμο διατίθενται ήδη από το 2016 από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων».

Παράλληλα, η ΚΥΑ προβλέπει και πρόστιμα για όποιους παραβιάζουν το νόμο.

Συγκεκριμένα, «στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000,00) ευρώ έως 200.000 ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή».

«Οι διαρκείς και πολυεπίπεδες προσπάθειες του Προεδρείου, του Διοικητικού Συμβουλίου, της επιστημονικής ομάδας αλλά και όλων μας έπιασαν τόπο!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτά, -shop, ΚΥΑ,afta, -shop, kya