Αυτά είναι τα πιο συχνά «σημάδια» στη συμπεριφορά ενός κακοποιητή ζώων

Με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα το news4health δημοσίευσε άρθρο που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ατόμων που συνήθως κακοποιούν ζώα.

Έχουμε όλοι τη δυνατότητα να γίνουμε αδίστακτοι. Κάποιοι από εμάς ωστόσο είναι περισσότεροι ικανοί από άλλους και αυτό από μόνο του λέει πολλά για έναν άνθρωπο. Ο τρόπος με τον οποίοι οι άνθρωποι φέρονται στα κατοικίδιά τους και άλλα ζώα λέει πολλά για την ψυχολογική τους κατάσταση.

Η κακοποίηση ενός ζώου, μπορεί να είναι ένα κακό δείγμα της κοινωνίας μας αλλά δυστυχώς η κακοποίηση ζώων υπάρχει και δεν

είναι λίγες οι φορές που υποτιμάμε το μέγεθος της βίας που ασκείται σε πολλά είδη ζώων. Το χτύπημα, οι φωνές και άλλα είδη βίας ενάντια σε ένα ζώο είναι ένα αρκετά ανησυχητικό χαρακτηριστικό σημάδι για ένα άτομο. Ποιο είναι όμως το προφίλ των ατόμων που συνήθως κακοποιούν (και) ζώα.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι βία θεωρείται και η εγκατάλειψη και η παραμέληση ενός ζώου είτε είναι κατοικίδιο, είτε αδέσποτο είτε ζώο της άγριας φύσης.

Παρόλο που η πλειοψηφία καταδικάζει ανοικτά αυτές τις πράξεις, υπάρχουν αρκετοί τύποι κακοποίησης ζώων που παρατηρούνται ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα κακοποίηση θεωρείται και ο βασανισμός των ταύρων στις ταυρομαχίες ή και η παραμέληση των ατόμων που αναπαράγουν ζώα που ζουν σε κλουβιά χωρίς καμία ανθρωπιά. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να εμποδίσει κανείς τέτοια σκληρότητα, αλλά λίγες φορές είναι οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται τέτοιες καταστάσεις.
Αρκετοί είναι οι ερευνητές που έχουν προσπαθήσει να δουν ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός κακοποιητή ζώων. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι είναι και θέμα κουλτούρας και παίζει ρόλο ο πολιτισμός της κάθε χώρας.

Σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι:

Επιθετικότητα

Ένα επιθετικό άτομο έχει μια φυσική τάση να απαντά με βία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Σε αυτή την περίπτωση εάν ένα άτομο είναι απελπισμένο ή θυμωμένο μπορεί να ασκήσει βία σε ένα ζώο.

Έλλειψη ελέγχου, απερισκεψία

Συνήθως τα άτομα αυτά δεν έχουν τον έλεγχο των πράξεών τους. Δεν σκέφτονται τις πράξεις τους και αφήνουν το θυμό τους να βγαίνει χωρίς να υπολογίζουν τις δυνητικές επιπτώσεις.

Χαμηλή ενσυναίσθηση

Ένα κύριο χαρακτηριστικό που απουσιάζει είναι η ενσυναίσθηση. Πρόκειται για την ικανότητα αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων ατόμων. Αν ένα άτομο δεν μπορεί να μπει στη θέση ενός ζώου τη στιγμή που το πληγώνει, είναι πολύ πιο απίθανο να αποφύγει να το βλάψει ξανά στο μέλλον.

Ανάγκη επίδειξης ισχύος

Σε αρκετές περιπτώσεις η βία χρησιμοποιείται ως μέσο διατήρησης της ισχύος. Όταν ένα ζώο δεν υπακούει για παράδειγμα ο κακοποιητής μπορεί να ασκήσει βία.

Εγωϊσμός

Όταν ένα άτομο σκέφτεται μόνο τις δικές του ανάγκες και σκέφτεται μόνο τις ενέργειες που μπορούν να ωφελήσουν το ίδιο μπορεί να δίνει αδίστακτο ακόμα και στα ζώα καθώς στόχο έχει να ικανοποιήσει τις δικές του ιδιοτροπίες.

Περιφρόνηση νόμων

Τα άτομα αυτά δεν νοιάζονται για τους νόμους και τις κοινωνικά ήθη, αλλά συνήθως χαίρονται να πηγαίνουν κόντρα σε αυτά και είναι πιθανό να αναπτύξουν κακοποιητικά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει επειδή βάζουν σε κίνδυνο την ευζωία των άλλων γύρω τους.

Η σχέση με τις ψυχικές διαταραχές

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποια ασθένεια πίσω από την ανάγκη επίδειξης σκληρότητας. Τέτοιες ψυχοπαθολογίες είναι σοβαρές και επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο ένα ζώο σκέφτεται και αισθάνεται κοντά στον κακοποιητή.

Ψυχοπάθεια

Πολλά άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δεν έχουν την ικανότητα να αισθανθούν τον πόνο του άλλου. Αν μπορούν να αποκομίζουν κάποιο όφελος θα κάνουν και κακό. Δεν θα διστάσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι όλοι ψυχοπαθείς.

Άλλοι παράγοντες

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να υπολογίζουμε όμως όπως η παιδεία που έχει πάρει κανείς από το σπίτι του. Αν έχει μάθει ένας γονιός να χτυπάει το παιδί τα ζώα για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να μείνει με αυτή την «συνήθεια» το παιδί αυτό και ως ενήλικας. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο είναι η αναγνώρισή του τόσο στους άλλους όσο σε εμάς τους ίδιους και τους γνωστούς μας.

Είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε σημασία στα παιδιά που κακομεταχειρίζονται ζώα και κατοικίδια. Καλό είναι αν ένα παιδί έχει τέτοια συμπεριφορά να πάει σε έναν ψυχολόγο. Δεν αποκλείεται το ίδιο το παιδί αυτό που κακοποιεί ζώα να έχει κακοποιηθεί και το ίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας θύτης τις περισσότερες φορές έχει υπάρξει και ο ίδιος θύμα…

Τι κάνουμε όταν βλέπουμε έναν τέτοιο περιστατικό

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε καταγγελίες και να αναφέρουμε πάντως τα περιστατικά στις αρχές για να εμποδίσουμε τον κύκλο βίας. Μην φοβάστε, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εμποδίσετε πολλά προβλήματα και πολύ πιθανόν έναν νέο κύκλο βίας.

Πηγή: Animalwised.com

#ΖΩΑ #ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ #ΣΗΜΑΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα