Αυτές είναι οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα - Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ

"Η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή".

Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας να ασχοληθεί με το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας και να υπάρξει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και την Λιβύη.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς οι θαλάσσιες ζώνες των δυο χωρών δεν γειτνιάζουν, ξεκαθαρίζει η Αθήνα στις επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα, τόσο στην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στον Γενικό Γραμματέα κο Αν. Γκουτιέρες.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες η Αθήνα ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται ότι συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από την Βουλή της Λιβύης.

Στα ελληνικά αιτήματα δε περιλαμβάνεται και το αίτημα να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και μην δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Ακόμη, σε συνέχεια των επαφών που είχε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας - ο οποίος σήμερα ενημερώνει τα κόμματα - η Αθήνα επιμένει και στην συμφωνία σε πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λόγω και των νέων προκλήσεων της, μετά την συμφωνία με την Λιβύη.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Συνεδριάζει από το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συγκαλείται με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.

«Σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν

Στο μεταξύ, κλιμακώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τη ρητορική του κατά της Ελλάδας ενώ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συντηρεί το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων.

«Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Ερντογάν, παράλληλα, προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.

Δείτε εδώ τις επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Δείτε εδώ επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στο ΟΗΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα