Αυτές είναι οι βασικές τάσεις στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές έχουν «ξεφύγει» οι τιμές

Δύο είναι οι βασικές τάσεις στη αγορά ακίνητων: Μειώνονται οι αγοραπωλησίες, αυξάνονται... οι τιμές. Δείτε πώς διαμορφώνεται η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχή

Έρευνα που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE παρουσιάζει το τοπίο της αγοράς ακινήτων στην Αττική το τελευταίο εννιάμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων - ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων - και πιστοποιούν μια σημαντική πτώση στον αριθμό των

αγοραπωλησιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής, όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1-2%), ενώ στα νησιά Αργοσαρωνικού σημειώθηκε αύξηση (17%).

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, αντίθετα, παρατηρείται αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών.

Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%.

Η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%).

Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%).

Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση, αλλά έμειναν στάσιμες.

Πού εκτοξεύτηκαν οι τιμές ανά τ.μ. Σημαντική αύξηση της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο

Την ίδια ώρα που συρρικνώνεται το πλήθος των αγοραπωλησιών, η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.

Οι μεγάλες διαφορές εξηγούνται εν πολλοίς από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2022 και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%).

Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%).

Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%).

Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

Πού βρίσκονται τα πιο παλιά ακίνητα

Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέντων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων, όπως:

του Ζωγράφου (1973), την Καλλιθέα (1976), το Αιγάλεω και το Ίλιον (1980).

Οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμηττός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).

#ΑΚΙΝΗΤΑ #ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ #ΑΓΟΡΑ_ΑΚΙΝΗΤΩΝ #ΤΙΜΕΣ #ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ_ΑΞΙΕΣ #ΕΡΕΥΝΑ #ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ_ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα