Αυξάνεται η χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυξάνεται η χρηματοδότηση φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εφέτος, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη αναθέρμανσης - έστω και με χαμηλούς ρυθμούς - της αγοράς. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι οποίες τονίζουν μιλώντας προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η κατάσταση στον τομέα των τραπεζικών χορηγήσεων θα βελτιώνεται, όσο βελτιώνονται τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» και εξηγούν ότι «η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας παρέχει τη δυνατότητα

στις τράπεζες να δανείζονται πλέον με ικανοποιητικούς όρους από την διατραπεζική αγορά».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο σύνολο της αγοράς τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν περίπου στο 20%. Η συνολική αγορά των προσωπικών δανείων υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ και η αύξηση ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Τούτο οφείλεται, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, στην αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων - οι σχετικές τάσεις έχουν καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ - καθώς και στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά των ακινήτων για επισκευαστικά δάνεια, προκειμένου οι δικαιούχοι τους να εκμεταλευτούν τις ευκαιρίες που παρατηρούνται στην κατηγορία του AirBnB.

Εν τω μεταξύ αυξημένη εμφανίζεται και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της αυξημένης ζήτησης δανείων που υπάρχει στo πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων.

Εξάλλου, όπως ανέφερε το Bloomberg, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, οι τράπεζες δέχονται αυξημένο αριθμό αιτήσεων για χορήγηση δανείων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρόκειται να διοχετεύσουν στην οικονομία έως και 11 δισ. ευρώ φέτος, με τη μορφή νέων δανείων. Το ποσόν για το 2017 ήταν 8,6 δισ. Ωστόσο, ίσως αυτός ο δανεισμός να μην αρκεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει απολέσει το ένα τέταρτο του μεγέθους της και δυσκολεύεται να επανέλθει σε ανοδική πορεία. «Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και έλλειψη χρηματοδότησης. Έστω και όταν διατίθεται ρευστότητα, το κόστος είναι πολύ υψηλό», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στη διάρκεια της κρίσης το τραπεζικό σύστημα κινούν με αρνητική πιστωτική επέκταση και επί της ουσίας για χρόνια η αγορά λειτουργούσε χωρίς τράπεζες, αυτές οι σαφώς θετικές ενδείξεις που παρατηρουνται εφέτος και εκτιμάται ότι πρόκειται να ενισχυθούν στην επόμενη διετία, είναι βέβαιο ότι προκαλούν εύλογες προσδοκίες στην αγορά. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρόκειται στην επόμενη διετία να αυξήσουν ως και 60% τη χρηματοδότηση τους στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - που κυρίως υποφέρει από την έλλειψη κεφαλαίων -, γεγονός που αποτελεί ασφαλή δείκτη για την επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα