Ανησυχία για κρούσματα και ΜΕΘ- Κοκκινίζουν δύο περιοχές- Στο τραπέζι η διπλή μάσκα

Τα κρούσματα κορονοϊού και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, αυξάνονται με την πίεση στο σύστημα υγείας να γίνεται ακόμα πιο έντονη. Σήμερα οι αποφάσεις για διπλή μάσκα και για το αν θα «κοκκινίσουν» περιοχές όπως τα Γιάννενα και η Κάλυμνος.

Η επιδημιολογική κατάσταση των κόκκινων περιοχών και η αποτελεσματικότητα χρήσης της διπλής μάσκας θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σήμερα, ενώ θα αξιολογηθούν  στοιχεία για την πορεία του lockdown

στην Αττική. Την ερχόμενη εβδομάδα οι απφάσεις για την Αττική, καθώς οι ειδικοί επιθυμούν να έχουν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους ώστε να προχωρήσουν σε αποφάσεις.

Ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα του λεκανοπεδίου, τα οποία δείχνουν μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο. 

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, επομένως έχει αρχίσει μια μείωση αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου. Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαϊδης.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή αύξηση που δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα. Την Πέμπτη, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, έδωσε νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση, που όπως τονίζουν, δεν είναι υπερβολικά ανησυχητική. Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία».

Στο 85% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική, τι ισχύει με τις μεταλλάξεις

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, με την πληρότητα να φτάνει πλέον το 85%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ καθώς πλέον ανέρχονται σε 320, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 249 και 300 το περασμένο Σάββατο, για να φτάσουν την Τετάρτη τους 320.

Σύμφωνα με το Mega, οι εισαγωγές αυξάνονται στα νοσοκομεία της Αττικής, με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο Σωτηρία οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 300 με τους 79 να είναι διασωληνωμένοι, ενώ στο Αττικόν πάνω από 110 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο με covid-19.

Εξάλλου, τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε πως από 7 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 281, εκ των οποίων τα 269 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη. Συνολικά έχουν ανιχνευτεί 779 κρούσματα μετάλλαξης, με τα 764 να αφορούν την βρετανική και τα 15 την νοτιοαφρικανική. Τα 15 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Σκέψεις για νέα μέτρα σε Ιωάννινα, Κάλυμνο

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων σε περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου επηρεάζονται σημαντικά από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Παράλληλα, αύξηση στα κρούμσατα παρατηρείται και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάρπαθο, και στο Ηράκλειο

Στο τραπέζι η διπλή μάσκα

Ενα ακόμη θέμα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων την τελευταία εβδομάδα, είναι και η χρήση διπλής μάσκας. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία τα εργαστήρια του CDC έχουν ήδη στα χέρια τους τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της διπλής μάσκας.

Υπέρμαχη της χρήσης διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως το θέμα της διπλής μάσκας είναι μία συζήτηση που «περισσότερο θα μπερδέψει» τους πολίτες, έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα