Αυξημένες οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών για την Ελλάδα
Αυξημένες σε ποσοστό 15% είναι οι αιτήσεις ασύλου για την Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Asylum Information Database (AIDA) Report on Greece 2017, που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν σε 58.661.
Μάλιστα οι αιτήσεις που προέρχονται από την Ελλάδα αγγίζουν το
Παρ' όλα αυτά οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι 36.340. Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου για την Ελλάδα προέρχεται από Σύρους πρόσφυγες, καθώς υπολογίζεται περίπου στο 28%. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι 1 στις 3 αιτήσεις εκκρεμεί πάνω από 6 μήνες, ενώ συνολικά 4.000 αιτήσεις εκκρεμούν πάνω από 1 χρόνο.
Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τις αιτήσεις ασύλου υπολογίζεται μέσα στο 2017 σε 6 μήνες. «Οι καθυστερήσεις σηματοδοτούν και μία σημαντική πίεση στο σύστημα υποδοχής, καθώς παραμένουν στις δομές υποδοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα εισόδου νέων ανθρώπων στις δομές», σημείωσε το μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Μέχρι το τέλος του 2017 η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργούσε σε 22 μέρη σε όλη την Ελλάδα.
Οι θετικές αποφάσεις των αιτούντων άσυλο ανήλθαν σε 46%, ενώ για τα ασυνόδευτα ανήλικα τα αιτήματα έχουν χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης που ανέρχεται στο 27,5%. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2 στα 3 παιδιά που βρίσκονταν στην Ελλάδα, ήταν εκτός δομών φιλοξενίας. Ακόμη, διαπιστώθηκαν σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα των οικογενειακών επανενώσεων καθώς το 2017, 245 αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ 17 στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ, οι οποίες ωστόσο όλες απορρίφθηκαν.
Τέλος, όπως επισημάνθηκε, οι αφίξεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016, καθώς 29.718 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα το 2017. Ωστόσο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις από τον Έβρο, ενώ το 2016 ήταν 3.098. Οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι από χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ασφάλειας. Περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά και το 40% είναι άνδρες.
Από την πλευρά του ο συντονιστής της AIDA, Μίνως Μουζουράκης, ανέλυσε την αντίστοιχη έκθεση για την Τουρκία κι υπογράμμισε ότι «Η έκθεση AIDA για την Τουρκία βασίζεται σε πηγές όπως ΜΚΟ, κάποιες κυβερνητικές πηγές, την Ύπατη Αρμοστεία στην Τουρκία η οποία έχει ένα κομβικό ρόλο στο σύστημα κι επίσης τους διάφορους δικηγορικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα πόλεων και περιφερειών. Η Τουρκία διατηρεί τον γεωγραφικό περιορισμό της Συνθήκης της Γενεύης, επομένως για όσους δεν προέρχονται από την Ευρώπη δεν χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα. Ωστόσο σε όσους προέρχονται από τη Συρία χορηγείται προσωρινή προστασία, μιλάμε για 3.500.000 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, 93% των οποίων μένουν εκτός κέντρων φιλοξενίας».
Ακόμη, σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην Τουρκία έχουν εκδοθεί 67.000 κωδικοί ασφαλείας σε ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Η βασική τους παρατήρηση είναι ότι όσοι έχουν τέτοιο κωδικό απελαύνονται και τους επιβάλλεται μέτρο προαναχωρησιακής κράτησης στα κέντρα κράτησης για να εφαρμοστεί η εν λόγω απέλαση. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερο σύστημα κράτησης από την Ελλάδα, συνολικά έχει 18 προαναχωρησιακά κέντρα με πάνω από 8.000 θέσεις σε χωρητικότητα, τα οποία ως επί το πλείστον είναι γεμάτα. Χτίζονται άλλα 16 κέντρα κι η χωρητικότητα θα ανέρχεται σε 16.000. Τα κέντρα τα οποία έχουν άτομα υπό απέλαση που κρατούνται για λόγους τρομοκρατίας έχουν πολύ αυστηρό καθεστώς και πολύ χειρότερες συνθήκες από τα άλλα.
Η Εμμανουέλα Τσαπούλη, από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, σχολιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «η υπηρεσία Ασύλου έχει καταφέρει να ανταποκριθεί όχι μόνο σε μία μεγάλη και δυσανάλογη των δυνατοτήτων της αύξηση των αιτημάτων αλλά και στην ανάγκη να διαχειριστεί πολλές και καινούριες διαδικασίες μέσα στη διαδικασία ασύλου, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μέσο όρο ποιότητας το οποίο ανταποκρίνεται στα διεθνή κι ευρωπαϊκά πρότυπα. Για την υποδοχή, η άφιξη των δομών φιλοξενίας είναι ένα θετικό στοιχείο. Σιγά σιγά διαμορφώνεται και μία δημόσια πολιτική που συμβάλλει σε αυτό.
Παρατηρείται όμως μία μεγάλη κι ορατή καθυστέρηση στην εξέταση και περαίωση των αιτημάτων αλλά και σε περιορισμούς στην πρόσβαση ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Η πρόταση για λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι διττή, αφ'ενός αφορά την πρόταση για αύξηση του δυναμικού της υπηρεσίας ασύλου, κι υποστήριξη από άλλους φορείς όπως είναι το EASO κι η Ύπατη Αρμοστεία, και επίσης αύξηση του δυναμικού σε δεύτερο βαθμό, που σημαίνει μεγαλύτερος αριθμός των ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών. Αφετέρου θα έπρεπε να υπάρχει δικαιότερη και μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα ασύλου κι αυτό μεταφράζεται στην πράξη στη θεσμοθέτηση και στη συνέχιση των προγραμμάτων της μετεγκατάστασης».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμιος τρόμος: Αυτή είναι η ημέρα που θα συντριβεί στη Γη ο διαστημικός σταθμός 8,5 τόνων [video]
- «Ήμουν άλλος άνθρωπος, την έβαλα στο αυτοκίνητο κι άρχισα να οδηγώ»
- Νέες οδηγίες ρύθμισης για το διαβήτη τύπου 2!!!
- Εμπλοκή του «The Voice» στον ΣΚΑΪ...
- Στρατό ζητάνε οι κάτοικοι των νησιών απέναντι από την Αλβανία
- Συλλήψεις στον Ωρωπό με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο
- Η απολογία του αγγειοχειρούργου για το θάνατο της 36χρονης - "Ήμουν χαμένος τελείως"
- Στο «φως» η απολογία του αγγειοχειρουργού – «Ήταν ατύχημα, νιώθω σαν να πέθανα εγώ»
- Η τάση στα παντελόνια που πρόκειται να γίνει τεράστια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας, στο 8,45% του ΑΕΠ το 2016
- Ομολόγησε κι άλλο έγκλημα - εκτός της Μαντλίν - o serial killer που είχε σκορπίσει τον τρόμο στην Γαλλία!
- Συνελήφθη 44χρονος που σκότωσε 100 αρνιά στην Κρήτη για αντεκδίκηση
- Θεσσαλονίκη - ΕΥΑΘ: Από τα ξημερώματα ξανά νερό
- Συνελήφθησαν οι έξι Έλληνες που έκαψαν σπίτι Ινδού στον Ωρωπό
- Τι δείχνει έρευνα του Harvard για τους Έλληνες διασποράς
- Αυξημένες οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών για την Ελλάδα
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εξερευνήσουν την κινεζική αγορά
- Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε ο Νίμιτς - Νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα για το Σκοπιανό
- Μάθιου Νίμιτς: "Δύσκολα τα ζητήματα, αλλά αντιμετωπίζονται"
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αυξημένες οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών για την Ελλάδα
- Τι δείχνει έρευνα του Harvard για τους Έλληνες διασποράς
- Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε ο Νίμιτς - Νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα για το Σκοπιανό
- Θεσσαλονίκη - ΕΥΑΘ: Από τα ξημερώματα ξανά νερό
- Αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας, στο 8,45% του ΑΕΠ το 2016
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εξερευνήσουν την κινεζική αγορά
- Συνελήφθησαν οι έξι Έλληνες που έκαψαν σπίτι Ινδού στον Ωρωπό
- Δούρου: Τα περιφερειακά συνέδρια σημαντικοί κρίκοι ανάταξης της εθνικής οικονομίας
- Μάθιου Νίμιτς: "Δύσκολα τα ζητήματα, αλλά αντιμετωπίζονται"
- Ξύλο και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Nίκος Τόσκας: Εδώ δεν είμαστε φαρ ουέστ
- Το ευρώ αποσπά κεφάλαια των ευρωπαϊκών μετοχών
- Χωρίς Ένχελς και Χατζισαφί η αποστολή του Ολυμπιακού! Με 21 παίκτες στη Λιβαδειά
- Κικίλιας: Εξωτερική πολιτική με μπακαλόχαρτα δεν γίνεται
- Η γηπεδάρα του μέλλοντος χτίζεται στη Γαλλία! (pics)
- Tα drones θα χρειαστούν… πινακίδες κυκλοφορίας
- ΝΔ: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι σκορποχώρι
- Η Under Armour θύμα κυβερνοπειρατείας
- Νίμιτς για Σκοπιανό: Βελτίωση αλλά και δύσκολα ζητήματα- Κοτζιάς: Έτοιμοι για το μεγάλο βήμα (VIDEO)
- Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου στο Μαξίμου