Αυξήσεις «φωτιά» στις βάσεις 2021

Όλα δείχνουν πώς οι βάσεις 2021 «τραβούν την ανηφόρα» φέτος, καθώς αναμένεται να αυξηθούν σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα στις σχολές που πέρσι ήταν κάτω από 5.000 μόρια, φέτος μπορεί και να διπλασιαστούν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας για τις Βάσεις 2021 αναφέρει πώς, «ειδικά στις σχολές ''ρετιρέ'' αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων, καθώς

έχουμε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι λόγω των απλούστερων θεμάτων στις Πανελλήνιες 2021, άρα βλέπουμε μια αυξητική κίνηση και δεν θα μας κάνει εντύπωση αν δούμε τις περιζήτητες ιατρικές σχολές να έχουν συν 800 μόρια φέτος από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκαν πέρυσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στην εφημερίδα «Political», στις μεσαίες σχολές θα υπάρξουν μικρές και σταθερές αυξομειώσεις και μια εικονική άνοδος στις χαμηλόβαθμες.

«Οι βάσεις ανέκαθεν διαμορφώνονται οπό την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις των επιτυχόντων και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Φέτος πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας Ελάχιστη βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όσον αφορά, κυρίως τις σχολές που είναι κοινές σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και στις εξαιρετικά χαμηλόβαθμες σχολές.

Στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής. Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές», σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι με την ΕΒΕ κάθε χρόνο θα υπάρχει ένας σταθερός αριθμός υποψηφίων που θα μένει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τελικά μακροπρόθεσμα πολλά παιδιά θα επιλέγουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά να κατευθυνθούν στα ΙΕΚ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων αλλά ταυτόχρονα να αυξάνονται οι ΕΒΕ, αφού θα φύγουν από την εξίσωση οι μαθητές με τις χαμηλές βαθμολογίες.

«Θεωρώ ότι είναι και επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να στρέψει τα νέα παιδιά στο ΙΕΚ μέσω του εκσυγχρονισμού των ειδικοτήτων τους, που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ στην εφημερίδα «Political».

Ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα: «Στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων

Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο η άνοδος θα είναι μικρότερη λόγω της Φυσικής, όπου περίπου το 30% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση. Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι μικρός και ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στο μάθημα αυτό.

Βεβαίως, το θέματα ήταν εύκολa στη Χημείο και στην Έκθεση και στα Μαθηματικά στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι», λέει ο κ. Βαφειαδάκης.

Ενώ συμπληρώνει πώς, αντιστοίχως αναμένεται μεγάλη άνοδος στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο λόγω των βατών θεμάτων σε Χημεία και Βιολογία και μικρότερη στο τέταρτο Πεδίο.

Στις περιζήτητες σχολές, χάρη στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν, όπως Αστυνομικές Σχολές οι υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν αφού και εκεί θα καταγραφούν αυξημένες βάσεις.

Αιτία είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά «πρόκειται για μια διορθωτική κίνηση, καθώς πέρυσι είχαν δώσει μεγάλο αριθμό θέσεων. Συνοπτικά, η βασική διαφορά με πέρυσι στις Πανελλαδικές είναι ότι ένας υποψήφιος δεν μπορούσε να πετύχει εύκολα υψηλές βαθμολογίες, καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα. Αντίθετα, φέτος μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα έχει πιάσει το 19 και το 20 σε πολλά μαθήματα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα