Ακραία βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκατοντάδες τραυματίες (βίντεο)

Σκηνικό άγριων συγκρούσεων έχει στηθεί στην περιοχή που περιβάλλει το τέμενος Αλ - Ακσά, στην Ιερουσαλήμ εδώ και τρεις περίπου ημέρες!

Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων έξω από το τέμενος Αλ-Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, πριν από την προγραμματισμένη παρέλαση Εβραίων εθνικιστών.

Σύμφωνα με το BBC, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ σήμερα

Ισραηλινός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη με τη βαναυσότητα της πράξης του. 

CCTV footage shows the moment the Israeli driver was attacked by Palestinians throwing stones, as he rams his vehicle into them. pic.twitter.com/7S2aDSFrjH

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 10, 2021

Από τις συγκρούσεις τριημέρου, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και πάνω από 20 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερη βία σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, οπότε και πραγματοποιείται η ετήσια παρέλαση για την Ημέρα της Σημαίας της Ιερουσαλήμ.

Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 και συνήθως κατά τη διάρκειά του, νεαροί Σιωνιστές περπατούν κατά μήκος μουσουλμανικών περιοχών.

Εύλογα ο συγκεκριμένος εορτασμός θεωρείται από πολλούς Παλαιστίνιους ως μια εσκεμμένη πρόκληση.

Μήνες εντάσεων και για τις εξώσεις

Τα πρόσφατα περιστατικά βίας έρχονται ύστερα από μήνες εντάσεων, με την επαπειλούμενη έξωση παλαιστινιακών οικογενειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε προγραμματίσει μια ακρόαση τη Δευτέρα, μετά και την έφεση που είχαν ασκήσει τουλάχιστον 70 άτομα ενάντια στην απόφαση έξωσης που είχε ληφθεί υπέρ ενός οργανισμού για εποικισμού Εβραίων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, η ακρόαση αναβλήθηκε εξαιτίας του τεταμένου κλίματος.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν στο Associated Press ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι διακομίστηκαν τη Δευτέρα με τραύματα στα νοσοκομεία, συνέπεια των συγκρούσεων με την ισραηλινή αστυνομία, έξω από το τέμενος του Αλ-Ακσά, την τρίτη κατά σειρά ιερότερη περιοχή του Ισλάμ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι Παλαιστίνοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, καρέκλες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Τότε οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου – λάμψης, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας αναφερόταν ότι «οι Αρχές εργάζονται για να εξαλείψουν τη βία στο Όρος του Ναού, καθώς και την κλιμακούμενη βίαιη δραστηριότητα σε άλλες περιοχές στην Παλαιά Πόλη».

Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν με ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης και με κανόνια νερού. Οι περισσότερες από τις συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Χαμός σε Χάιφα και Ραμάλα

Ωστόσο, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Χάιφα, στα βόρεια του Ισραήλ αλλά και κοντά στην Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της στάσης των αστυνομικών απέναντι στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του «δεν θα επιτρέψει σε κανένα ριζοσπαστικό στοιχεία να υπονομεύσει την ηρεμία στην πόλη».

Ωστόσο, η γειτονική Ιορδανία καταδίκασε τις πράξεις των ισραηλινών Αρχών, ενώ και το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών στη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ – εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη βία, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διεξάγεται αργότερα, τη Δευτέρα (10/05).

“Brave” Israeli forces attacking and dragging a young defenseless woman. #SaveSheikhJarrah #AlAqsaMosque

pic.twitter.com/NHediOSuTn

— Raqib Hameed Naik (@raqib_naik) May 8, 2021

 

A dear freind and colleague (will not name for his own safety) has been in #AlAqsaMosque since last night. He is OK for now but will not be safe until Israeli forces stop the brutality. Stop violations in occupied East Jerusalem, end Israel’s impunity. pic.twitter.com/f8OdRmu7wA

— Saleh Hijazi (@S_jazi) May 10, 2021

 

ΙΣΡΑΗΛΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Keywords
Τυχαία Θέματα