Αλαλούμ με 100.000 ετεροχρονισμένες χρεώσεις σε κάρτες

Σε περισσότερες από 100.000 ανέρχονται οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω POS συγκεκριμένης τράπεζας αλλά οι χρεώσεις στους πελάτες έγιναν ετεροχρονισμένα με αποτέλεσμα το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας να «σπάσει» από τα τηλέφωνα.

Παρά το αλαλούμ η τράπεζα μέχρι και εχτές τηρούσε σιγή ιχθύος και έχει

επικεντρωθεί στην εις βάθος διερεύνηση του ζητήματος, ώστε να βρει τρόπο να διορθωθεί η ζημιά. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερωθεί εγκαίρως.

Το συνολικό ύψος αυτών των συναλλαγών ανέρχεται - σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις – στα 7 εκατ. ευρώ και αφορά σε όλες τις τράπεζες, καθώς - όπως είναι γνωστό - πολλά καταστήματα διαθέτουν 1-2 POS για όλες τις κάρτες. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, που είχαν κάνει αγορές με άτοκες δόσεις, υπέστησαν το μεγαλύτερο σοκ, καθώς κλήθηκαν ξαφνικά να πληρώσουν μαζεμένες 5-6 δόσεις.

Η αρχική εκτίμηση είναι πως το πρόβλημα προέκυψε καθώς κάτι δεν πήγε καλά στην αναβάθμιση - αλλαγή POS μεγάλης συστημικής τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το σύστημα εκκαθάρισης άτοκων δόσεων να κρασάρει. Η ψυχρολουσία ήρθε όμως όταν διαπιστώθηκε ότι οι ετεροχρονισμένες χρεώσεις αφορούσαν και σε χρεωστικές κάρτες, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπάρχουν χρεώσεις, που αφορούν και συναλλαγές του 2019!

Η εν λόγω τράπεζα, που διαθέτει περί τα 150.000 POS, ανακάλυψε πριν από λίγες ημέρες άνοιγμα στην εκκαθάριση καρτών και - όπως τελικά διαπίστωσαν -, ενώ είχαν πληρώσει τους εμπόρους, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει τα POS, δεν είχαν χρεώσει τα ποσά στους καταναλωτές – κατόχους καρτών.

"Ξαφνικά, ο πελάτης μας, που ζει με επίδομα, γιατί είναι, για παράδειγμα, σε αναστολή λόγω lockdown, θα δει να του αφαιρούνται 40 ευρώ από τον λογαριασμό του, για μια συναλλαγή, η οποία έγινε πριν από 6 μήνες, αν όχι και παραπάνω, γιατί είχε πρόβλημα το POS της τράπεζας, που συνεργάζεται ο έμπορος, από τον οποίο ψώνισε κάποια στιγμή", αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, από την άλλη πλευρά, επειδή οι δόσεις χρεώθηκαν μαζεμένες, κινδυνεύουν και με επιβάρυνση 2,5%-5%, λόγω υπέρβασης ορίου.

"Οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις συναλλαγές, που έκαναν, ωστόσο, πρέπει και θα βρεθεί λύση, ώστε η αποπληρωμή να γίνει σε άτοκες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε επίγνωση πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους περισσότερους, καθώς διανύουμε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και η χώρα βρίσκεταισε lockdown", τονίζει τραπεζικό στέλεχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλαλούμ, 100 000,alaloum, 100 000