Αλέξανδρος Μαλλιάς: Καταστροφικός ένας πόλεμος από τη Ρωσία, σημαντικό αν θα μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ (βίντεο)

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, αναφερόμενος στην κρίση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε καθαρή προσπάθεια κλιμάκωσης στρατιωτικής απειλής με εισβολή, πράξεις παράνομες για το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Καταστατικού του ΟΗΕ κι εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή, από την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιά, κατά την κρίση του υπάρχουν περιθώρια διπλωματικής διεξόδου,

τα οποία φαίνονται να επιβεβαιώνονται μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, λίγα λεπτά νωρίτερα.

Ο κ. Μαλλιάς είχε αναφερθεί στο σκηνικό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να ρωτάει τον υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για το αν είναι εφικτή μια διπλωματική λύση. Η λογική γκρίζων ή πράσινων ζωνών δεν με ελκύει. Όποιο κομμάτι της Ευρώπης το χρωματίσεις διαφορετικά, το χάνεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Αν η απειλή από τη ρωσική πλευρά φέρει κάποια αποτελέσματα που θα την ικανοποιήσουν, θα αποφύγει πάση θυσία μία στρατιωτική σύγκρουση η οποία θα έχει τεράστια ζημιά σε αυτό που και η Ρωσία αποκαλεί «αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν νέες προτάσεις για την επόμενη ημέρα που προβλέπουν περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς».

Από κει και πέρα, ανέφερε ότι είναι «δύσκολο να απορρίψει το ΝΑΤΟ την ένταξη της, ενώ θα ήταν ευκολότερο να τροποποιήσει η Ουκρανία το Σύνταγμα και να αυτοδεσμευτεί ότι δεν θα επιδιώξει ένταξη», είπε ο κ. Μαλλιάς, φέρνοντας ως ανάλογο προηγούμενο στον ευρωπαϊκό χώρο, τη συνθήκη δημιουργίας του κράτους της Αυστρίας.

«Δεν είναι ακριβώς σωστό ότι όποια χώρα θέλει, μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναφέροντας ως «κακό προηγούμενο» την Τουρκία που «εμποδίζει κάθε ανάπτυξη συνεργασίας της ανεξάρτητης και μέλος της ΕΕ Δημοκρατίας της Κύπρου με το ΝΑΤΟ».

«Είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο των καθημερινών διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας τίθεται με έμφαση η ασφάλεια Ελλήνων και ομογενών στην Ουκρανία. Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας και ο Νίκος Δένδιας έκαναν ό,τι πρέπει, πιστεύω ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συλλάβει τους υπεύθυνους για το φόνο Ελλήνων πολιτών», ανέφερε σχετικά με τους δύο νεκρούς στην Ουκρανία, ο ένας εκ των οποίων ήταν ομογενής.

Τέλος, η αύξηση των τιμών διεθνώς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θεωρείται επίπτωση της πανδημίας και αποδίδεται στην έλλειψη προσφοράς, διευκρίνισε ο ‘Ελληνας διπλωμάτης, εξηγώντας ότι η ενεργειακή κρίση προηγήθηκε της κρίσης στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα