Αλέξης Τσίπρας: «Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή;»

«Φωτιά στα τόπια» έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή, παίρνοντας δύο αποφάσεις τεράστιας συμβολικής σημασίας, αλλά και αντίστοιχου πολιτικού ρίσκου.

Αφενός, πήρε πάνω του την ευθύνη να αποκαλύψει από το βήμα της βουλής τα έξι ονόματα θεσμικών προσώπων που αντιστοιχούν στους έξι αριθμούς που επιβεβαιώθηκαν, ύστερα από δικό του αίτημα,

από την ΑΔΑΕ ότι παρακολουθούνταν με επίσημες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Αφετέρου, προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης, επιβάλλοντας μια τριήμερη σύγκρουση στη βουλή, η οποία μοιραία θα πάρει εφ όλης της ύλης διαστάσεις, με κεντρικό πυλώνα, ωστόσο, το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Τα 6 + 4 πρόσωπα με σφραγίδα ΑΔΑΕ

Σε ότι αφορά τους παρακολουθούμενους θεσμικούς παράγοντες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκάλυψε ότι, πέραν από ήδη γνωστά ονόματα, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, η ΑΔΑΕ του επιβεβαίωσε και αυτά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ, Χαράλαμπου Λαλούση, του πρώην Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρου Διακόπουλου και των πρώην και νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών, Θεόδωρου Λάγιου και Αριστείδη Αλεξόπουλου.

Επικίνδυνα τα πρόσωπα ή η εισαγγελέας;

Μάλιστα, ο κύριος Τσίπρας επισήμανε ότι τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα παρακολουθούνταν επί μακρό χρονικό διάστημα, ενώ παρέμεναν, δε, στις θέσεις τους, όπως στη θέση της παραμένει, όμως και η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, δεν είναι δυνατόν και οι παρακολουθήσεις να γίνονται για μακρό χρονικό διάστημα και τα απρόσωπα να παραμένουν σε θέσεις βαριάς θεσμικής ευθύνης και η εισαγγελέας να στη δική της, δηλαδή να γίνεται η παραδοχή από τον διοικητικά αρμόδιο, που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι κάνει σωστά τη δουλειά της.

Όπως συμπληρώνουν, είτε είναι επικίνδυνα τα πρόσωπα και θα έπρεπε να έχουν αποπεμφθεί από τον πρωθυπουργό είτε ήταν λάθος οι παρακολουθήσεις και θα έπρεπε να έχει αποπεμφθεί η κυρία Βλάχου.

Οριστική απάντηση θα δώσει ο λαός

Την πρόταση δυσπιστίας (μομφής) εναντίον της κυβέρνησης την κράτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος της ομιλίας του, επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ ότι όσα έπραξαν στο πεδίο «υποκλοπών και εκβιασμών» είναι επικίνδυνα «για τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Κάνοντας, λοιπόν, λόγο για «παρακρατική λειτουργία, διαφθορά και πρωτοφανή νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας», κάλεσε τη βουλή να αποφασίσει με βάση το ερώτημα: «Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Δεδομένου, πάντως, ότι στην Κουμουνδούρου δεν βάζουν όλα τους τα λεφτά στο ενδεχόμενο οι γαλάζιοι βουλευτές να καταψηφίσουν τον πρωθυπουργό που σε ενάμιση μήνα, ως αρχηγός του κόμματος τους, θα τους εντάξει στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, ο κύριος Τσίπρας τόνισε πως «σύντομα την οριστική και τη σωστή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».

«Αρχηγός του εγκληματικού δικτύου»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα στην ολομέλεια έγινε σαφές ότι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να προσδώσει στις στιγμές ιστορική σημασία για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας, κάτι που συμπυκνώθηκε στο παραπάνω ερώτημα, αλλά και στη φράση για την «πιο εκτεταμένη και βαθιά εκτροπή από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Επιπλέον, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος της ευθύνης στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα επέλεξαν να ξεχωρίσουν φράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν την προσωπική εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση, όπως «αρχηγός του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών» και «εντολέας του παρακράτους».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος, αλλά και για να τους έχει στο χέρι, να τους εκβιάζει».

Μίλησε, δε, για το διασταυρούμενο, με το αρχικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σκάνδαλο «της επιχείρησης συγκάλυψης», υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έλεγε ότι είναι αδιανόητο να παρακολουθεί τον κύριο Χατζηδάκη και τον κύριο Φλώρο».

Συζήτηση στη βάση αποδείξεων

Από εδώ και πέρα, η προσοχή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου στρέφεται στην τριήμερη συζήτηση που θα γίνει στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, με βασικό πυλώνα της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ότι η όλη αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των αποκαλύψεων της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά στη βάση των αποδείξεων που έχει προσκομίσει η ΑΔΑΕ, ως αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΠΡΟΤΑΣΗ_ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Τσίπρας, Δημοκρατία,alexis tsipras, dimokratia