Αλλαγές στην Παιδεία: Ποιοι δεν θα δίνουν Πανελλήνιες - Οι 15.000 προσλήψεις και το σύστημα διορισμού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Παιδεία, μετά τις δηλώσεις Γαβρόγλου, τόσο για τις 15.000 προσλήψεις όσο και για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιτήμια.

Αναλυτικότερα, αναμένονται για το 2019, 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ για το 2020 και 2021 προβλέπονται 10.500 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια).

Σύστημα διορισμών

Το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών θα γίνει με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και

το ΣτΕ, και θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Το ΑΣΕΠ θα έχει την ανάληψη ευθύνης με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων. Το βασικό στοιχείο του νέου αυτού συστήματος μοριοδότησης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτο και βασικό, θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία αναπληρωτών, δεύτερο θα αναγνωρίζονται επίσης τα ακαδημαϊκά προσόντα και τρίτον, θα διορίζονται με βάση κοινωνικά κριτήρια. Με βάση την ήδη θεσμοθετημένη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εκκινεί από την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία του θεσμού σε 300 δήμους.

Σύμφωνα με την δεύτερη απόφαση που λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα, η κυβέρνηση προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά στην μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές στα νηπιαγωγεία μειώνονται από 25 μαθητές σε 22, ενώ ορίζονται οι 25 μαθητές ανά τάξη στην γ’ τάξη του Λυκείου.

«Πράσινες» και «κόκκινες» σχολές

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, επεσήμανε ότι αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων από το 2020 και χωρίς εξετάσεις παρά μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους.

Ο εν λόγω διαχωρισμός αφορά τη ζήτηση των σχολών. Δηλαδή, οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα