Αλλαγές στο νέο ΕΣΠΑ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα εξετάζονται οι αιτήσεις

Σειρά βελτιωτικών αλλαγών με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα της επιδότησης μιας επιχείρησης περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ. Πλέον, την ένταξή τους στις δράσεις θα διασφαλίζουν πρώτα οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί.

Δύο νέες προσκλήσεις συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εκδίδονται για το νέο ΕΣΠΑ το προσεχές χρονικό διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρώτη που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, "Ψηφιακός Μετασχηματισμός", θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θα είναι

επιλέξιμες όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθότι δεν είναι κλαδική αλλά θεματική.

Η δεύτερη θα αφορά στον "Πράσινο μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων". Η επιδίωξη είναι το πρόγραμμα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό να ξεκινήσει έως και τις 31 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για τον πράσινο μετασχηματισμό. Υπολογίζεται ότι περί τις 56.000 επιχειρήσεις θα λάβουν πόρους και από τις δύο προσκλήσεις.

«Βασική μας επιδίωξη είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό το ψηφιακό και πράσινο χάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», εξηγούσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. «Δεν πρόκειται να επιδοτηθούν πια κτήρια. Θα επιδοτούνται όμως ‘πράσινα’ κτήρια», σχολίαζε την ίδια ώρα σύμβουλος του υφυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η υπαγωγή των επιχειρήσεων στα δύο προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας και όχι μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, όπως ίσχυε παλαιότερα. Πλέον, την ένταξή τους στις δράσεις θα διασφαλίζουν πρώτα οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί και η σειρά προτεραιότητας θα τηρείται «μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός».

«Στη συγκριτική αξιολόγηση περιμέναμε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις αιτήσεις για τα επενδυτικά τους σχέδια ώστε να βαθμολογηθούν στη συνέχεια. Ήταν μια διαδικασία που συνήθως έπαιρνε παράταση και μετά ακολουθούσαν οι ενστάσεις. Οι επιχειρήσεις ενημερώνονταν μετά από περίπου 12 μήνες ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο κ. Τσακίρης κάνοντας λόγο για διαδικασίες μεγάλης αβεβαιότητας.

Η δυνατότητα τροποποίησης και το νέο ΟΠΣΚΕ

Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει μια ακόμη δομική αλλαγή. Πλέον οι προσκλήσεις για τις δράσεις θα έχουν δυνατότητα τροποποίησης, ενώ παλαιότερα δεν είχαν.

Στο μεταξύ, προτού προκηρυχθούν οι δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα πρέπει να ανοίξει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΣΚΕ. Το νέο σύστημα είναι πιο λειτουργικό από το προηγούμενο που ήταν προβληματικό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και φιλικότερο προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με όλα τα βασικά συστήματα του κράτους, όπως taxisnet, Εργάνη κλπ.

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης η πλατφόρμα ανοίγει αύριο για τις αιτήσεις στο ΕΣΠΑ.

Σε λειτουργία από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 - 2027

Σε λειτουργία τίθεται αύριο Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Το ΟΠΣΚΕ εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια. Το νέο ΟΠΣΚΕ έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου Επενδυτή / δικαιούχου.

Μέσω αυτού του εργαλείου καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.opske.gr) από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12:00 προκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν.

#ΑΛΛΑΓΕΣ #ΕΣΠΑ #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα