Αλλαγή της τελευταίας στιγμής: Στις 120 δόσεις και οι ενταχθέντες στον εξωδικαστικό

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία συμπεριλαμβάνονται και οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Έτσι από την μετάπτωση στην νέα "έξυπνη» ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποκλείονται τελικά ούτε οι 1.644 οφειλέτες που έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει πως οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία για τις

οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στην νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές δηλαδή τράπεζες και εφορία.

Επίσης αλλάζει όπως είχε προαναγγελθεί το όριο χρεών που επιτρέπει στους αγρότες να βγουν στην σύνταξη και από 4.000 διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ. Το νέο προσαυξημένο όριο ισχύει μόνο για όσους αγρότες ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και ταυτόχρονα συμπληρώνουν τα 67 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019. Οι αγρότες συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, συνεπώς η ρύθμιση δίνει το αυξημένο όριο σε όλους όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και φέτος.

Αναλυτικότερα:

Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη (ΦΠ ή ΝΠ) που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018 με τις πάση φύσης προσαυξήσεις. πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής, υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις των:

- μη μισθωτών ασφαλισμένων (παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

- ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ (παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

- εργοδοτών από την απασχόληση των εργαζομένων (παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

- Προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι:

α. δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κ.λπ.

β. αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η τυχόν εκτέλεση ποινής που του έχει επιβληθεί ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

- Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για την περίοδο από 1-3-2019 έως 29-2-2020 στον άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον:

Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, από 75 που ισχύει, κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλισης, από τρεις που ισχύει κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

- Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, από 1-3-2019 έως 29-2-2020, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ημερών ασφάλισης:

στους πληγέντες από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, στους επιχειρηματίες και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

- Χορηγείται, επίσης, ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ και τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί μέχρι 29-2-2020 απόφαση από τις επιτροπές οικονομικής αδυναμίας της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν.2458/Ι 997 και για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα