Αλλάζει το ωράριο για το κοινό στις τράπεζες

H OTOE αποδέχτηκε τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, αναστέλλοντας και τις απεργειακές κινητοποιήσεις που είχαν ανακοινωθεί.

Η τελική συμφωνία επετεύχθη κατά την πέμπτη συνάντηση στην οποία με τους τραπεζίτες, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, «υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ,

οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει ο κλάδος έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Προστασία της απασχόλησης.

«Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις».

2) Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών. «Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου».

3) Μείωση του ωραρίου συναλλαγών. Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

4) Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.

5) Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης - πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.

6) Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου

7) Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, «η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης. Ε

ίναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

Χωρίς να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, για μια ακόμα φορά, κινείται σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει πράξη η ελπίδα και το όραμα, που έχουμε όλοι ανάγκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα