Αλτσχάιμερ: Τελικά τι το πυροδοτεί;

Μια πιθανή αιτία που πυροδοτεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ έδειξε νέα επιστημονική ανάλυση.

Οι επιστήμονες εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να κατανοήσουν τις βαθύτερες αιτίες της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αλλά ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για αυτήν την ασθένεια είναι λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου – παράλληλα με την πολυπλοκότητα της ίδιας της νόσου.

Μία από τις κορυφαίες θεωρίες στον τομέα υποδηλώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ

προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδές Β και Tau στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα πλάκες και μπερδέματα.

Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι συστάδες που σχηματίζονται μεταξύ των νευρώνων, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν τα γύρω κύτταρα, ενώ τα μπερδέματα Tau εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Αυτό οδήγησε πολλούς ειδικούς στον τομέα να αναρωτηθούν εάν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει επίσης να εξεεταστεί στον εγκέφαλο όταν πρόκειται για την κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την κα. Afshan Malik, Reader στο Diabetes and Mitochondrial Research, King's College του Λονδίνου, ένα πρόσφατο άρθρο στο New Scientist περιγράφει μια ιδέα που θα μπορούσε να είναι σημαντική στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου.

Αυτό το άρθρο υπογραμμίζει μια εναλλακτική θεωρία: ότι η βλάβη στα μιτοχόνδρια (οι δομές που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η αιτία του Αλτσχάιμερ.

Έλλειψη ενέργειας του εγκεφάλου

#ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ #ΝΟΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα