Αναδρομικά συνταξιούχων και δώρων δημοσίου: Καμπανάκι για την επιστροφή εν αναμονή της απόφασης

Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα υπάρξουν από τα αναδρομικά των συνταξιούχων και δώρων στο Δημόσιο και η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2019 εξετάζει το ενδεχόμενο

επιστροφής των περικοπών σε δόσεις.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Η απόφαση αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εν ενεργεία υπαλλήλους που περιμένουν τις εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσουν διαφορές, το κόστος των οποίων μπορεί να αγγίξει και τα 15 δισ. ευρώ.

Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν αγωγές εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019.

Καμπανάκι απο τον Στουρνάρα

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ως ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος στο δημοσιονομικό πεδίο, τον οποίο η ΤτΕ έχει επισημάνει αρκετούς μήνες νωρίτερα συνδέεται με ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναδρομικό επί μνημονιακών περικοπών συντάξεων και δώρων στο Δημόσιο.

Στους παράγοντες πίεσης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, καθώς «ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνει η οικονομική αβεβαιότητα», όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα