Ανακοινώνεται σήμερα από τον Πρωθυπουργό το restart ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που αφορούν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκ νέου έρευνες φυσικού αερίου που ξεκινούν σε Ιόνιο και Δυτική Κρήτη, αναμένεται να αναπτύξει εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ΕΔΕΥ στις 10.15 προκειμένου να συμμετάσχει σε

συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτους υπαρκτούς πόρους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων συναντώνται έξι οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Κρήτη και το Ιόνιο, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης όσον αφορά τις έρευνες που έχουν γίνει και την διαδικασία αδειοδότησης.

Ανάγκη για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι γεωπολιτικές και ενεργειακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ανοίγουν τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην χώρα. Η ανάγκη της Ευρώπης για άμεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας οδηγεί την ελληνική πλευρά στην επαναξιολόγηση των προοπτικών αξιοποίησης του φυσικού αερίου που βρίσκεται στις συγκεκριμένες περιοχές. «Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός προ 15νθημέρου μιλώντας στη Βουλή. Όπως το θέτουν κυβερνητικά στελέχη «η διεθνής συγκυρία επιβάλλει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε ως χώρα».

Το χρονοδιάγραμμα

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει μια πραγματική εικόνα για το κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης ολοκλήρωσης των γεωτρήσεων και των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων της Ευρώπης για τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες έχουν «τρέξει» θα ακολουθήσουν σεισμικές έρευνες μέσα στην επόμενη χρονιά δηλαδή το 2023. Μετά από περίπου μια διετία ακολουθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ, αν όλα πάνε με βάση το πλάνο, σε μια πενταετία-εξαετία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κανονικές γεωτρήσεις στις «ώριμες περιοχές».

Στις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες δεν έχουν γίνει, όπως νοτίως και δυτικά της Κρήτης, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τις εταιρίες που έχουν πάρει τις άδειες να προχωρήσουν άμεσα, δίνοντας σε αντάλλαγμα γρηγορότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπόδιζαν μέχρι τώρα τις εξελίξεις.

Στόχος του Πρωθυπουργού, είναι η ολοκλήρωση σε 1 - 2 χρόνια (2023-2024) των σεισμικών ερευνών που θα δείξουν αν υπάρχουν κοιτάσματα και σε 3 με 4 έτη, δηλαδή το 2025 - 2026, των ερευνητικών γεωτρήσεων που θα υπολογίζουν την αξία αυτών, ώστε η παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινήσει το 2028 - 2029.

Keywords
Τυχαία Θέματα