Αναστασιάδης: Δεν μπορώ να πω ότι μας ενθαρρύνουν τα όσα συνέβησαν με τη επίσκεψη Ερντογάν
"Δεν διακατέχομαι από την αλαζονεία του φαβορί”, ”Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ψήφοι, αλλά μια τάση της στιγμής”, ”Δεν επιδιώκουμε το εγκώμιο κανενός”, ”Ασφαλώς και θα διόρθωνα πράγματα”.”Δεν μπορώ να πως τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μας ενθαρρύνουν”.
”Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να εκτρέπεται από την κοινή εξωτερική πολιτική
Είναι μερικοί τίτλοι από την συνέντευξη που παραχωρεί στο FOX POLITICS CYPRUS ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένας εκ των διεκδικητών της ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης. Ο κος Αναστασιάδης μιλά για το έργο του κυβερνητικού σχήματος, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα, την Οικονομία, το Κυπριακό, το Φυσικό Αέριο και ασφαλώς τις δημοσκοπήσεις, που τον δίνουν ως το φαβορί της κούρσας για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές.
-Κύριε Πρόεδρε, σε λίγο καιρό το Κυβερνητικό σχήμα, του οποίου ηγείστε, ολοκληρώνει το έργο του. Πού θεωρείτε ότι πέτυχε η Κυβέρνησή σας σε αυτήν την πενταετία και σε ποιον ή ποιους τομείς δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες σας;
ΠτΔ: Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε την Κύπρο στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας και με τις δυο μεγαλύτερες – συστημικές τράπεζες της χώρας χρεοκοπημένες. Η ανεργία είχε εκτιναχτεί στον ύψιστο μέχρι τότε βαθμό, στα 15%, που με την εφαρμογή του Μνημονίου ξεπέρασε το 16%. Το κράτος δεν είχε χρήματα να πληρώσει στο τέλος του μηνός μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, φάρμακα κ.α. Παραλάβαμε δηλαδή μια χώρα με άδεια ταμεία, εκτός αγορών που το τελευταίο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε ήταν 14,5% και με ρυθμό ανάπτυξης -6,5%.
Σε διάστημα λιγότερο των 20 μηνών η Κύπρος βγήκε ξανά στις αγορές και σήμερα δανείζεται με επιτόκιο 1,8% το χαμηλότερο της δεκαπενταετίας. Στα τέσσερα χρόνια μειώσαμε την ανεργία στο 10,3% και τρέχουμε σήμερα για τρίτο χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%. Ανακεφαλαιοποιήσαμε και μεταρρυθμίσαμε τις τράπεζες, σε διάστημα μηνών και τα τελευταία 4 χρόνια το κράτος λειτουργεί με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα. Βγάλαμε τη χώρα από το Μνημόνιο νωρίτερα από την συμφωνία και πετύχαμε τον πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2016 και το 2017 στην Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν αυξήσαμε κατά την διάρκεια του Μνημονίου και μετά καμία φορολογία, αντίθετα μειώσαμε κάποιες. Εφαρμόσαμε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα και μέτρα στήριξης των ανέργων που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν προωθηθεί, όπως χρηματοδότηση προγραμμάτων εργασίας, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για όλους κ.α.
Ταυτόχρονα προωθήσαμε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο να αντιμετωπίσουμε συστημικές στρεβλώσεις αλλά και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού και να είναι ελκυστικό στην προσέλκυση επενδυτών. Έγιναν συνολικά πέραν των 250 σημαντικών και μικρότερων μεταρρυθμίσεων. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, οι θεσμοί της Ευρώπης, ο Διεθνής Τύπος, η Διεθνής Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλούν με θαυμασμό για τα κατορθώματα της μικρής Κύπρου και κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν και τον όρο success story.
Εμείς, ως κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούμε όρους, δεν επιδιώκουμε το εγκώμιο κανενός, ούτε και μας ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί. Θεωρούμε όμως ότι σημειώσαμε πρόοδο που μας χαροποιεί, αλλά δεν μας ικανοποιεί. Εμείς έχουμε πιο ψηλές προσδοκίες που αν ο λαός μας εμπιστευτεί ξανά, θα τις κατακτήσουμε με σταθερό και υπεύθυνο βηματισμό προς τα εμπρός, όπως κάναμε και στην πρώτη θητεία μας. Όμως, μας θλίβει η συστηματική αμφισβήτηση και ο μηδενισμός που επιχειρείται για λόγους κομματικούς.
-Σε αυτήν την θητεία που ολοκληρώνεται, τί θα αλλάζατε, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω; Μετανιώσατε για κάτι; Υπάρχει κάτι που βλέποντάς το τώρα, θα θέλατε να το έχετε χειριστεί διαφορετικά σε κάποιον τομέα;
ΠτΔ: Ασφαλώς και θα διόρθωνα πράγματα. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επαναδιεκδικώ την προεδρία. Έχοντας την εμπειρία και την τριβή των πρώτων πέντε χρόνων, γνωρίζω καλύτερα και πληρέστερα το τι και πώς θα γίνει ώστε η κυβέρνηση μου να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη για τον τόπο. Ας μην χάνουμε, όμως, το δάσος ψάχνοντας ένα δέντρο. Αυτή η κυβέρνηση πρόσφερε ουσιαστικό έργο κάτω από συνθήκες οικονομικού χάους. Αν υπάρχει κάτι το οποίο θα απέφευγα, δεν το κρύβω, είναι κάποιες δεσμεύσεις που ανέλαβα προτού αναλάβω την προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως, ήταν γιατί δεν είχα πλήρη γνώση του μεγέθους του προβλήματος της οικονομίας. Η πραγματική κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας.
–Όλες οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν ως το μεγάλο φαβορί, τόσο του α’, όσο και του β’ γύρου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για περίπατο και στις δύο Κυριακές των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο και βέβαιη επανεκλογή σας. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα κάνετε κάποια κίνηση και ποια θα είναι αυτή σε ό,τι αφορά την συνεργασία με άλλα κόμματα στο β’ γύρο. Ποια θα είναι αυτή η κίνηση σε περίπτωση που στον β’ γύρο περάσει ο κος Νικόλας Παπαδόπουλος και πού θα αναζητήσετε στήριξη σε περίπτωση που αντίπαλός σας στον β’ γύρο είναι ο κος Σταύρος Μαλάς;
ΠτΔ: Θέλω πρώτα να σημειώσω πως δεν υπάρχουν περίπατοι στις εκλογές. Δεν διακατέχομαι από την αλαζονεία του φαβορί. Ασφαλώς αισθάνομαι αυτοπεποίθηση για την πορεία μου προς τον λαό, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις εκδηλώσεις του κόσμου που συναντώ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο και στο γραφείο μου ακόμα, αλλά σεμνά και ταπεινά, ξεκαθαρίζω ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πάρα πολύ και μέχρι το τέλος για να υπάρξει επιτυχία.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ψήφοι, αλλά μια τάση της στιγμής. Το είπα ξανά, πως στο Β’ γύρο θα απευθυνθώ προς το λαό και με αυτό δεν υποτιμώ κανένα υποψήφιο και κόμμα κανένα. Άλλωστε τα πέντε χρόνια της θητείας μου απέδειξαν πως η συμπεριφορά η δική μου, της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι το βασικό κόμμα που με στηρίζει, δεν σταθμίζεται από ιδεοληψίες και κομματικούς υπολογισμούς.
Στα πέντε αυτά χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε στενά με όλα τα κόμματα και όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι με τη συνεργασία για παράδειγμα, με το Δημοκρατικό Κόμμα που κατορθώσαμε να βγάλουμε την Κύπρο από το Μνημόνιο και από την οικονομική κρίση. Είναι με τη συνεργασία του ΑΚΕΛ που οδηγήσαμε το κυπριακό πρόβλημα στο σημείο που έφτασε, φέρνοντας την Τουρκία απέναντί μας στο ίδιο τραπέζι, να συζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτή ήταν η πολιτική φιλοσοφία μας και αυτήν θα συνεχίσουμε τόσο μεταξύ του Α’ και του Β’ γύρου των εκλογών, όσο και μετά.
-Σας προβληματίζει η συνεχιζόμενη προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου στο Κυπριακό; Πώς αποτιμάτε και πώς σχολιάζετε τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα;
ΠτΔ: Ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως Κυπριακός Ελληνισμός θα θέλαμε να βελτιώνονταν οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεν έχουμε αμφιβολία πως κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπόψη και την διαχρονική θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων, μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και στις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Έχει εξάλλου εκ των πραγμάτων διαχρονικά επιβεβαιωθεί πως η βελτίωση ή επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί αναλόγως, ευεργετικά ή εις βάρος των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και αντιστρόφως. Πολλές φορές στο παρελθόν η Ιστορία απέδειξε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία επηρεάστηκαν καταλυτικά από τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.
Δεν μπορώ να πως τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μας ενθαρρύνουν. Ας μην περιοριζόμαστε, όμως, σε μια επίσκεψη. Υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση των σχέσεων, υπάρχουν και οι τρόποι. Αυτό που απομένει να επιβεβαιωθεί είναι η βούληση των δυο πλευρών και για την ακρίβεια, η βούληση της Τουρκίας να προχωρήσει με ειλικρίνεια προς αυτή την κατεύθυνση.
-Θεωρείτε ότι το Κυπριακό επηρεάζεται, ιδίως από τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου; Σας προβληματίζουν οι τελευταίες κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ;
ΠτΔ: Το Κυπριακό επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και αντιστρόφως. Θα σταθώ κυρίως σε αυτό, γιατί είναι πεποίθησή μου πως η Κύπρος μπορεί να αποβεί ο σταθεροποιητικός εκείνος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για όλες τις χώρες της περιοχής, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε. Δείτε τις συνεργασίες που συνάπτουμε με τις γειτονικές χώρες, μαζί με την Ελλάδα. Με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, χωρίς δογματισμούς και αποκλεισμούς. Φαντασθείτε, αν η Τουρκία συνεργαζόταν εποικοδομητικά ώστε να επιλύετο και το κυπριακό πρόβλημα. Τότε η Κύπρος δεν θα ήταν απλώς παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας και κουλτούρας των ανθρώπων. Σε σχέση με όσα συμβαίνουν μετά την κίνηση του Αμερικανού προέδρου στην οποία αναφέρεστε, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να εκτρέπεται από την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιθυμία της είναι να διατηρήσει τους στενούς και φιλικούς δεσμούς της τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους. Δεσμούς που είναι πρόθυμοι να τους αξιοποιήσει προς όφελος και των δυο μερών.
-Τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά τον φυσικό πλούτο της Κύπρου έχουν μετριάσει τα εως τώρα ευρήματα των γεωτρήσεων από τους ενεργειακούς κολοσσούς. Σας προβληματίζει η εικόνα και ποια είναι τα στοιχεία σχετικά με τις προαναγγελθείσες γεωτρήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου;
ΠτΔ: Αν ανατρέξετε στις κατά καιρούς τοποθετήσεις αυτής της κυβέρνησης θα διαπιστώσετε πως το καλάθι που κρατούσαμε ήταν πάντοτε μικρό. Ούτε ανεβάσαμε ποτέ ψηλά τον πήχη για να υποχρεωθούμε να περάσουμε μετά από κάτω, όπως συνέβη με άλλους, ούτε ανεβάσαμε τις προσδοκίες του κόσμου με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Εμείς κάνουμε αυτό που μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα πλήρους ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ στηριζόμενοι στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίες είναι πολύ ενθαρρυντικές. Ασφαλώς και δεν έχουμε αποθαρρυνθεί, ούτε όμως και πετάμε στα σύννεφα. Εμείς προσφέρουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες συνεργάτες μας να κάνουν τη δουλειά τους και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα. Από πολιτικής απόψεως, προετοιμαζόμαστε με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για ανάπτυξη των όποιων δυνατοτήτων μας προσφέρει ο υποθαλάσσιος πλούτος μας.
-Θεωρείτε ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα θα επηρεάσουν το Κυπριακό; Ενδεχόμενη αλλαγή στο εκεί πολιτικό σκηνικό θα έχει ως αποτέλεσμα μια νέα τ/κ προσέγγιση στο ζήτημα;
ΠτΔ: Στα κατεχόμενα υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις στο κυπριακό. Η μια, που διατηρείται από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς, συνίσταται στη θέση ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 και η άλλη είναι υπέρ μιας λύσης ομοσπονδίας που όμως ποικίλει από πολιτικό σε πολιτικό. Εννοείται πως αν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της άρνησης, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
πηγή: foxpolitics.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απολύονται οι επικουρικοί όλων των κλάδων!
- Σε ποια σημεία δεν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες
- Πως θα λέγονται σύντομα τα Σκόπια – Σέρβος ιστορικός αποκαλύπτει!
- Κλοπή "μαμούθ" στον Βόλο: 1.3 εκατ. ευρώ και 400 λίρες έκαναν φτερά από σπίτι
- Σας ενδιαφέρει: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και ποιες υπηρεσίες λειτουργούν;
- Κλοπή – μαμούθ 1,3 εκατ. ευρώ από διαμέρισμα στο Βόλο
- «Έσβησε» σε ηλικία 68 ετών ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 8.171 μόνιμων σε δήμους
- Πετάει η μεταποίηση στην Ελλάδα!
- Survivor 2018: Αυτός είναι ο πρώτος «Μαχητής» που ετοιμάζεται να εκτοπίσει τον Ντάνο... (photo)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- ΑΣΕΠ: Εντός Ιανουαρίου η προκήρυξη για 8.171 μόνιμους στους δήμους
- Μετατάξεις 532 υπαλλήλων από ΟΛΠ και ΟΛΘ στο Δημόσιο
- Ξεκινούν οι μηνιαίοι λογαριασμοί της ΔΕΗ - Τι αλλάζει σε χρεώσεις και κοινωνικό τιμολόγιο
- Στο «σφυρί» φιλέτα σε Κηφισιά και Γλυφάδα της Λαϊνόπουλος
- «Γερασμένα» τα αυτοκίνητα των Ελλήνων - Ποια χώρα έχει τον νεότερο στόλο στην Ε.Ε.
- «Απόβαση» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών στην Πορτογαλία
- Πιτσιόρλας: Εντός του 2018 ξεκινάει η επένδυση του Ελληνικό
- Τραγικό δυστύχημα: 73χρονη παρασύρθηκε από δύο οχήματα
- Παράταση λειτουργίας υπαιθρίων σταθµών αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας
- Κίνητρα για την αύξηση των συνεταιριστικών τραπεζών ζητά ο Παπαδημούλης
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αναστασιάδης: Δεν μπορώ να πω ότι μας ενθαρρύνουν τα όσα συνέβησαν με τη επίσκεψη Ερντογάν
- Σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση
- Πρεσβεία Ισραήλ: Ακραίες οι δηλώσεις του Ραβίνου Μορντεχάι Φριζή
- ΑΣΕΠ: Εντός Ιανουαρίου η προκήρυξη για 8.171 μόνιμους στους δήμους
- Σκορδίλης: Κανείς δεν μπορεί να πει αν ο σεισμός στο Κιλκίς ήταν ο κύριος
- «Απόβαση» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών στην Πορτογαλία
- Διαμαρτυρία για το άνοιγμα του Factory Outlet την επομένη της Πρωτοχρονιάς
- Στο «σφυρί» φιλέτα σε Κηφισιά και Γλυφάδα της Λαϊνόπουλος
- Κίνητρα για την αύξηση των συνεταιριστικών τραπεζών ζητά ο Παπαδημούλης
- SPD: Ο μεγάλος συνασπισμός δεν θεωρείται δεδομένος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Μετά από 40 χρόνια καθαρίστηκε το γεφύρι στο Λάππα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- Δύσκολες ώρες για τον Θάνο Καλλίρη: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του
- Πώς θα «σώσεις» το γρατζουνισμένο ξύλινο πάτωμα μετά από ένα πάρτι
- Στυτική δυσλειτουργία και συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος
- Βόλος: Ληστεία «μαμούθ» με λεία 1,3 εκατ. ευρώ και 400 χρυσές λίρες
- Η Άγκυρα κάνει έκκληση να αποφευχθεί η βία στο Ιράν
- Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στα Χανιά - Κανείς δεν τους παραχωρεί χώρο για γραφεία
- Γερμανία: Μήνυση της αστυνομίας σε βουλευτή του AfD για ένα μήνυμα κατά των προσφύγων στο Twitter
- Ι. Σαββίδης: Σεβασμός στον Παναθηναϊκό, αν θέλουμε παίκτες του θα καταθέσουμε προσφορά