Αναζητούνται επτανήσιοι επιστήμονες

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δημιουργεί «Παγκόσμιο Δίκτυο Επτανήσιων Επιστημόνων» και προσκαλεί τους απανταχού επτανήσιους επιστήμονες να συμμετάσχουν, αλλά και τους πολίτες να συνεισφέρουν. Η δράση παρουσιάζεται αύριο στην Κεφαλονιά.

Ο «χαρτογράφος» του ανθρώπινου εγκεφάλου Γεώργιος Παξινός, ο μετρ των ανθρώπινων μεταμοσχεύσεων Καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Φωκάς, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και Τακτικό

Μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς και του εσωτερικού, όλοι με καταγωγή από τα Επτάνησα, δίνουν φέτος ραντεβού στην Κεφαλονιά. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς, εκτός από την Επιστήμη, τους ενώνει η αγάπη για τον τόπο τους.

Οι διακεκριμένοι Επτανήσιοι επιστήμονες θα βρεθούν στη Κεφαλονιά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Εργαστηρίου Μελέτης Απόδημου Επτανησιακού Ελληνισμού του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη δημιουργία ενός «Παγκόσμιου Δικτύου Επτανησίων Επιστημόνων – Ionian Hall of Science». Το δίκτυο αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σημαντικού δυναμικού των ανά τον κόσμο Επτανησίων επιστημόνων και στη διαμόρφωση διεπιστημονικών συνεργειών προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών του Ιονίου Πελάγους.

Βασικός στόχος της ερευνητικής δράσης είναι ο εντοπισμός και η συγκέντρωση όλων των επιστημόνων επτανησιακής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή στα νησιά του Ιονίου. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ταυτοποίησής με βάση το δημοσίως διαθέσιμο σύνολο δεδομένων περίπου 64.000 Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο που είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας του Καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη από το Στάνφορντ και των συναδέλφων του.

Ένα ιδιαίτερο crowd sourcing

Μια σημαντική καινοτομία της συγκεκριμένης ερευνητικής δράσης είναι η δυνατότητα συμμετοχής και των πολιτών στο εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της δράσης μιλούν για ένα επιστημονικό crowd sourcing στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την επιστήμη σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό το επιστημονικό crowd sourcing αποτελεί και εγγύηση για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

«Δεν πρόκειται για μια ακόμη απλή καταγραφή επιστημόνων. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν το σαιτ και να αναζητήσουν κάποιον/α Έλληνα επιστήμονα στην εφαρμογή που θα βρουν εκεί. Αν εντοπίσουν κάποιον/α επιστήμονα με Επτανησιακή καταγωγή που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό ή στα Ιόνια νησιά μπορούν αμέσως να τον/την προτείνουν για μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Επτανησίων Επιστημόνων. Ακόμη και αν δεν βρουν κάποιον στην υπάρχουσα βάση δεδομένων μπορούν εκείνοι να προτείνουν κάποιον/α που γνωρίζουν. Με βάση την αρχική μας έρευνα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που δεν έχουν καταγραφεί στην βάση δεδομένων στην οποία αρχικά στηριζόμαστε. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια ερευνητική προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας αλλά και τη δημιουργία πολλών διεπιστημονικών συνεργασιών με κέντρο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αγησίλαος Κονιδάρης που συντονίζει την ερευνητική δράση στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, παροτρύνοντας όποιον ενδιαφέρεται, να κάνει τις αναζητήσεις του για να βρει γνωστούς σε αυτόν Επτανήσιους επιστήμονες και να τους προτείνει. Ήδη δεκάδες επιστήμονες από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ έχουν προταθεί ως μέλη του Ionian Hall of Science.

Επιστημονικός εθελοντισμός

Η ιδέα των εμπνευστών του δικτύου είναι αρχικά να συνδημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με όλους τους επιστήμονες που κατάγονται από τα Επτάνησα ή που εργάζονται στα Ιόνια Νησιά και οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο ως μέλη. Και εδώ εισάγεται ακόμη μια καινοτομία: «Μπορεί ακόμη, κάποιος να γίνει επιστημονικός εθελοντής του Δικτύου για να μας βοηθήσει στην αναζήτηση, στην καταγραφή και την επικοινωνία με τους επιστήμονες που θα προταθούν. Επιπλέον, όποιος έχει κάποια πρόταση για δράσεις του Δικτύου μπορεί να μας τις στείλει. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή και συμμετοχική δράση. Εμείς δίνουμε απλά το έναυσμα και την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες επιστήμονες να αναπτύξουν τις δικές τους συνεργασίες και να προτείνουν τις ιδέες τους», προσθέτει ο καθηγητής Κονιδάρης, ξεκαθαρίζοντας πως οι επιστήμονες συμμετέχουν στο δίκτυο μόνο μετά από δική τους συναίνεση.

Όμως η εθελοντική συμμετοχή και η συνδημιουργία της βάσης δεδομένων, δεν αποτελούν τις μοναδικές καινοτομίες του εγχειρήματος: «Μια επιπλέον καινοτομία είναι ότι εμείς βάζουμε στο κέντρο το Πανεπιστήμιο με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό του με το οποίο μπορούν άμεσα να συνεργαστούν οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα συμμετέχουν», προσθέτει ο καθ. Κονιδάρης.

Οι εμπνευστές της ερευνητικής δράσης πιστεύουν πως η δημιουργία μιας ζωντανής και συνεργατικής παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της νησιωτικής περιοχής του Ιονίου μέσω της επιστήμης. Αφού δημιουργηθεί το Δίκτυο θα αποτελέσει μια δυναμική πλατφόρμα, όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να συμβάλουν σε διάφορες επιστημονικές προσπάθειες και στη μεταφορά γνώσης στα νησιά του Ιονίου μέσω της συνεργασίας και της συνδημιουργίας.

Παρουσία της δράσης στο ευρύ κοινό

Η νέα αυτή ερευνητική δράση «Παγκόσμιο Δίκτυο Επτανησίων Επιστημόνων – Ionian Hall of Science» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 και ώρα 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων.

Την κεντρική ομιλία με τίτλο: “Η πολυπλοκότητα και η αφηγηματική βία: οι επείγουσες προκλήσεις του μέλλοντος”, θα δώσει ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, που είναι Ομότιμος Καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου. Χαιρετισμό - καλωσόρισμα θα απευθύνει ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ενώ θα τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου.

Κατά την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Αργοστολίου και το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, ενώ η εκδήλωση υποστηρίζεται και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περισσότερες πληροφορίες για το “Παγκόσμιο Δίκτυο Επτανησίων Επιστημόνων”: https://science.ihellenism.org/

Ολόκληρο το πρόγραμμα της εκδήλωσης: https://science.ihellenism.org/wp-content/uploads/2022/08/program_ionian_hall_of_science.pdf

#ΙΟΝΙΟ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναζητούνται,anazitountai