Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συναντάται με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, στο γραφείο του στη Βουλή.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν επίσης βουλευτές και αρμόδια στελέχη του κόμματος, ο Ν. Ανδρουλάκης εισαγωγικώς ευχαρίστησε τη

ΓΣΕΕ για τη συνάντηση αυτή και μάλιστα «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους εργαζομένους», όπως επεσήμανε. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «μετά από δέκα χρόνια δημοσιονομικής περιπέτειας, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει πάρα πολύ τον εργαζόμενο, τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».

Γι' αυτό, συνέχισε, «εμείς έχουμε σταθεί στο πλευρό σας, ιδιαίτερα στο πολύ κρίσιμο, μη δημοσιονομικό, αλλά κοινωνικά αναπτυξιακό, μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που το θεωρούμε προτεραιότητα ιδιαίτερα αυτή την εποχή που καλπάζει η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει ένα πλαίσιο, επεσήμανε ο πρόεδρός του, ιδιαίτερα για την ενεργειακή κρίση με μέτρα τα οποία, όπως είπε, «σε άλλες χώρες έχουν υλοποιηθεί και έχουν δημιουργήσει πλέγμα ασφάλειας». Στον αντίποδα, στη χώρα μας, «η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί και δείχνει ατολμία στην υλοποίησή τους».

Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη, είναι «το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην έχουμε αυτή τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, και βέβαια η υπερφορολόγηση των κερδών των παραγωγών ενέργειας». Οι οποίοι [σ.σ.: παραγωγοί], όπως υποστήριξε επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «σε όλη την Ευρώπη και αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση της κερδοσκοπίας που υπάρχει, θα έχουν 200 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από από αυτήν την ενεργειακή κρίση, την οποία πληρώνει κατ' ουσίαν ο καταναλωτής».

Και στο «διά ταύτα», το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει «μια δίκαιη κατανομή του βάρους, και στον παραγωγό και στον πολίτη και στο κράτος. Όχι να τα σηκώσει όλα ο πολίτης στις πλάτες του», σημείωσε με έμφαση ο Ν. Ανδρουλάκης. Κλείνοντας, ζήτησε την άποψη της ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο που αφορά στον ΟΑΕΔ και θα συζητηθεί προσεχώς στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργος Μουλκιώτης και ο Διευθυντής της Κ.Ο., Θανάσης Γλαβίνας, συναντήθηκαν στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπλλήλων ΟΑΕΔ, με αφορμή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την μετατροπή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν ότι απορρίπτουν πλήρως το νομοσχέδιο, που αφενός υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ μετατρέποντάς τον σε μια υπηρεσία αδύναμη να παρέμβει σοβαρά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αφετέρου στοχεύει στην -τεχνητή- μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων που έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκ. (εκ των οποίων μόνο οι 200.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας), μέσω της «κατάρτισης» τους από ιδιωτικά ΚΕΚ, την ίδια ώρα που οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάργηση της αυτοτέλειας των υπαρχόντων κλάδων και λογαριασμών εντός του ΟΑΕΔ και η μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΔΥΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης σοβαρών κοινωνικών πολιτικών (π.χ. προαιρετική ασφάλιση ανέργων μεγάλης ηλικίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν).

Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό πρόβλημα της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Δεσμεύτηκαν για την συνέχιση των πολιτικών παρεμβάσεων, ώστε οι πολιτικές απασχόλησης να μην περιορίζονται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η χώρα χρειάζεται έναν πραγματικά ισχυρό ΟΑΕΔ, ουσιαστικό βραχίονα ενός συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας και δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης σε τομείς με αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και σε τομείς όπου η οικονομία μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα