«Ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη των γυναικών και των παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία» - Ερώτηση στη Βουλή

«Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι ένα τηλεφώνημα που δεν εξυπηρετείται ίσως και να είναι μία ζωή σε σοβαρό κίνδυνο», σημειώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή η Βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα και ο Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι απαιτείται, ιδιαίτερα σήμερα, ένα επαρκώς χρηματοδοτημένο και στελεχωμένο με ειδικούς επαγγελματίες, συντεταγμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών

που θα καθιστά ασφαλή τη διαφυγή των επιζωσών έμφυλης βίας από τις εστίες στις οποίες εκτίθενται σε κίνδυνο.

Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια έκτακτων συνθηκών είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από προηγούμενες πανδημίες. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδείχτηκαν απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καταγγέλλουν στην κοινή τους ερώτηση.

«Μένουμε σπίτι δε σημαίνει υπομένουμε τη βία και την κακοποίηση από όπου κι αν αυτή προέρχεται» δήλωσε η Βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα. «Μένουμε σπίτι, αλλά όχι σιωπηλές. Η εντεινόμενη ενδοοικογενειακή βία, την τρέχουσα περίοδο, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και τα θύματα να έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης

«Η καραντίνα δεν αποτελεί άλλοθι για τους δράστες της έμφυλης βίας, αλλά ούτε και για την κυβέρνηση» δήλωσε ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης. «Καμία δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία λόγω κορωνοϊού. Καλώ την κυβέρνηση να βάλει σε καραντίνα την ενδοοικογενειακή βία, όχι την προστασία των γυναικών και των παιδιών τους.»

Και ενώ καταγράφεται αύξηση των κλήσεων στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων από την πρώτη μέρα της καραντίνας, χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για προστεθούν νέοι ξενώνες στο υπάρχον δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ.

Η διαδρομή, όμως, μέχρι τον ξενώνα παραμένει μη προσβάσιμη για την πλειονότητα των γυναικών, με εμπόδια που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

- Στα αστυνομικά τμήματα πρέπει να κλείσεις ραντεβού αν θέλεις να καταγγείλεις λόγω των έκτακτων μέτρων

- Τα θεσπισμένα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναζήτηση και σύλληψη των δραστών δεν λειτουργούν.

- Στα δικαστήρια δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα περιστατικά που εκδικάζονται, παρά τον κορωνοϊό, οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

- Η εθνική γραμμή SOS 15900 δεν δίνει τη δυνατότητα αποστολής απλού μηνύματος, παρά μόνο τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής email, αλλά πόσες είναι οι γυναίκες που μπορούν να καλέσουν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του κακοποιητή και πόσες εκείνες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και γνωρίζουν να στείλουν email;

- Η παραπομπή τους σε Συμβουλευτικά Κέντρα, όπου υπάρχουν διερμηνείς, μπορεί να γίνει μόνο σε εργάσιμες ώρες και ημέρες, περιορίζοντας σημαντικά, αν όχι ολοκληρωτικά, τη δυνατότητα που έχουν να καταγγείλουν. Οι χιλιάδες γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, πολλές από αυτές εγκλωβισμένες στα camps, δεν θα φτάσουν ούτε μέχρι το τηλεφωνικό κέντρο, αφού το σποτάκι ενημέρωσης της ΓΓΟΠΙΦ είναι μόνο στα ελληνικά. Μα κι αν ακόμη βρουν τρόπο να καλέσουν, θα έρθουν αντιμέτωπες με το γεγονός ότι δεν υπάρχει διερμηνεία στη γλώσσα τους στο τηλεφωνικό κέντρο.

-Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας των νέων ξενώνων ήταν σαφές ότι οι εργαζόμενοι/ες στο τηλεφωνικό κέντρο δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τις καινούριες διαδικασίες, αποθαρρύνοντας γυναίκες που κάλεσαν για βοήθεια, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από φεμινιστικές συλλογικότητες.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες να προστατεύσει τις επιζώσες έμφυλης βίας. Καιρός να το πράξει στο ακέραιο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα