Ανησυχία ειδικών για το «πάντρεμα» Όμικρον - Δέλτα και το φαινόμενο της «υπερμετάλλαξης»

Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενο «συνδυασμό» μετάλλαξης της Όμικρον με τη Δέλτα και τη δημιουργία μιας υπερμετάλλαξης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna, ο οποίος προειδοποίησε πως μια νέα υπερμετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα.

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερπαραλλαγή.

Οι λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα. Εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Μπάρτον προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία καθιστούν αυτό το σενάριο πιο πιθανό.

Είπε στους βουλευτές της Επιτροπής ότι ήταν "σίγουρα" δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται "γεγονότα ανασυνδυασμού", είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων.

Το στέλεχος Όμικρον κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, ο Μπάρτον είπε ότι "σίγουρα θα μπορούσε". "Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς", σημείωσε.

ΠΟΥ: Καμία μετάλλαξη δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όσο η «Όμικρον»

Την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ ενώ και τα δεδομένα από μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρώνουν τις εκτιμήσεις του Οργανισμού: Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα 1.000 κρούσματα της νέας μετάλλαξης ενώ η Ολλανδία κλείνει εσπευσμένα τα δημοτικά σχολεία ενόψει Χριστουγέννων.

Η φράση του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είναι ενδεικτική του συναγερμού:

«Kαμία παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον», δήλωσε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Κρούσματα της «Όμικρον» έχουν εντοπιστεί σε 77 χώρες «όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» εξήγησε ο Γκεμπρεγέσους.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε.

«Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη

Keywords
Τυχαία Θέματα