Άνοια: Το «μυστικό» μπορεί να κρύβεται σε φάρμακα που ήδη ξέρουμε - Αντιβιοτικά, αντιιικά και εμβόλια

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ερευνητές σχετικά με ήδη γνωστά σκευάσματα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Αντιβιοτικά, αντιιικά και εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με ειδικούς, που τονίζουν ότι η χρήση φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για άλλες ασθένειες θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την εξεύρεση θεραπείας για τη νόσο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια προβλέπεται σχεδόν να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050. Νέα

φάρμακα έρχονται, αλλά αργά και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διαπιστωθεί αν υπάρχοντα σκευάσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή ή τη θεραπεία της άνοιας.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες θεραπείες για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της άνοιας, αν όχι να την αποτρέψουμε. Αν μπορέσουμε να βρούμε φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες ασθένειες, τότε μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε δοκιμές και- κυρίως- ίσως καταφέρουμε να είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για ένα εντελώς νέο σκεύασμα», δήλωσε ο δρ. Μπεν Άντεργουντ, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη για την άνοια

Σε νέα έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Έξετερ, ερευνητές εξέτασαν μελέτες που έχουν συνδέσει φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ανάλυσαν τα δεδομένα από 14 μελέτες, που παρακολούθησαν την υγεία περισσοτέρων από 130 εκατομμυρίων ανθρώπων και συμπεριελάμβαναν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις άνοιας. Επίσης, ανέλυσαν δεδομένα συνταγογράφησης και εντόπισαν αρκετά φάρμακα τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο για άνοια.

Συνολικά, διαπίστωσαν «έλλειψη συνέπειας» μεταξύ των μελετών, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό φαρμάκων τα οποία μπορεί να αλλάξουν τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να εμφανίσει τη νόσο.

Ένα απρόσμενο εύρημα ήταν μία σύνδεση ανάμεσα σε αντιβιοτικά, αντιιικά και εμβόλια και τον μειωμένο κίνδυνο για άνοια. Το εύρημα υποστηρίζει την υπόθεση ότι κάποιες περιπτώσεις της νόσου μπορεί να προκαλούνται από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο. Η φλεγμονή θεωρείται ολοένα και περισσότερο ότι συμβάλλει σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Από την άλλη, υπήρξαν αντικρουόμενες αποδείξεις για διάφορες κατηγορίες φαρμάκων. Κάποια σκευάσματα για την αρτηριακή πίεση και αντικαταθλιπτικά και σε μικρότερη έκταση φάρμακα για τον διαβήτη σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για άνοια και άλλα με αυξημένο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions», υπάρχει «βιολογική ευλογοφάνεια» να εξεταστούν περαιτέρω κάποια φάρμακα.

«Η σχέση ανάμεσα στα αντιβιοτικά, τα αντιιικά και τα εμβόλια με τον μειωμένο κίνδυνο για άνοια είναι ενδιαφέρουσα», έγραψαν οι ερευνητές. Σημείωσαν ότι επιδημιολογικά δεδομένα συνδέουν τις λοιμώξεις με τον κίνδυνο άνοιας, ότι τα αντιιικά έχουν αναφερθεί ως μερικά από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα για αυτή την πάθηση, όπως και ότι υπάρχει ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη γενική προστασία με τον εμβολιασμό.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν αυτές τις υποθέσεις και προσδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτούς τους παράγοντες ως δυνητικά τροποποιητικούς ή προληπτικούς για την άνοια», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: Guardian

#ΑΝΟΙΑ #ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ #ΕΜΒΟΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα