Άνοιγμα σχολείων: Με αραιή προσέλευση και χωρίς μάσκα η επιστροφή των μαθητών (pics)

Πολύ κακό για το τίποτα; Πολλή σκόνη σηκώθηκε για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ωστόσο, όπως έδειξε η πρώτη μέρα, η προσέλευση των μαθητών της Γ' Λυκείου ήταν αραιή, ενώ πολλοί πήγαν για ένα « γεια» στους συμμαθητές και για να ρυθμίσουν τις τελικές λεπτομέρειες για τις Πανελλήνιες.

Για αυτές τις τελευταίες, οι μαθητές είναι αγχωμένοι και θεωρούν ότι διοργανώνονται πολύ νωρίς (στις 15 Ιουνίου)

σε σχέση με το πως λειτούργησε το σχολείο τους προηγούμενους μήνες.

Δέκα λεπτά πριν να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 08.30, συναντάμε στην είσοδο του σχολείου τη Δέσποινα, μια μαθήτρια Γ’ Λυκείου η οποία φοράει τη μάσκα της. H διάθεση της είναι όπως μας λέει «χάλια» αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με τις Πανελλήνιες. Όπως εξηγεί, η πίεση είναι τεράστια κι η ίδια αναγκάζεται να διαβάζει «παπαγαλία», ειδικά τώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι μειωμένη δεν φαίνεται να την καθησυχάζει. Πηγαίνει στην θεωρητική κατεύθυνση και θέλει να σπουδάσει Κοινωνιολογία. Παρ’ ότι σήμερα ήθελε να συναντήσει ξανά τους συμμαθητές της δεν θα έρθει άλλη μέρα στο σχολείο. Σήμερα, θα τσεκάρει την δήλωση της για τις πανελλήνιες και θα δώσει το χαρτί που χρειάζεται για να εξαιρεθεί από την παρακολούθηση των μαθημάτων, άλλωστε κι οι δύο γονείς της είναι ΑΜΕΑ.

Η Όλγα κι η Έλενα, πάλι, μπαίνουν στο σχολείο χαρούμενες και χαμογελαστές. Η πρώτη μαθήτρια, γιατί όπως μας λέει: «είχα βαρεθεί απίστευτα στο σπίτι». Παρ΄ όλα αυτά, κι η ίδια λέει ότι μάξιμουμ μια εβδομάδα το πολύ σκοπεύει να έρχεται στο σχολείο , στη συνέχει θέλει να διαβάσει στο σπίτι με αυστηρό πρόγραμμα Και πως θα το κάνει αυτό; « Έχω πολλές απουσίες για να γεμίσω!» Η ίδια θέλει να περάσει είτε ΤΕΦΑΑ είτε παιδαγωγικοί σχολή.

Η Έλενα, με τη σειρά της θα παρακολουθήσει επίσης το πολύ 1 εβδομάδα μαθήματων για τους ίδιους λόγους με την Όλγα. Φόβο πάντως για τον κορονοϊό δεν έχει καμία από τις δύο- τα κορίτσια δεν φοράνε μάσκα και λένε ότι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα συγχρωτισμού στο σχολείο.

Το παραπάνω, δείχνει να επιβεβαιώνεται από την ώρα που χτυπάει το πρώτο κουδούνι. Οι μαθητές, η πλειονότητα των οποίων δεν φορά μάσκα, κάθονται σε σχετική απόσταση ασφαλείας για να ακούσουν τις πολύ αυστηρές συστάσεις και οδηγίες του διευθυντή τους. Ο τελευταίος, αναφέρει διαρκώς τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, πως ακόμα πρέπει αυστηρά ο κάθε μαθητής να μην μετακινείται από το θρανίο του και κυρίως πως πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεχτικοί με τα αντισηπτικά στις τάξεις και στις τουαλέτες και να μην τα καταχραστούν.

Χειρουργική προετοιμασία αλλά αραιή προσέλευση

Μιλώντας στο Dikaiologitika News, ο διευθυντής του σχολείου, Αθανάσιος Οικονομόπουλος λέει ότι η Γ’ Λυκείου αυτού του σχολείου έχει 85 παιδιά. Σήμερα, στις 08.30 εμφανίστηκαν περίπου 25 κι άλλα τόσα αναμένονται να έρθουν στις 10.00 . Η δεύτερη «παρτίδα» μαθητών έρχεται λίγο πιο αργά με την λογική να μην συγχρωτίζονται οι μαθητές στο ομολογουμένως μικρό προαύλιο.

Και μπορεί το προαύλιο να είναι στενό αλλά οι τάξεις έχουν τη χωρητικότητα που χρειάζεται για να στηθούν τα θρανία στις απαιτούμενες αποστάσεις ( 1,5 μέτρο τόσο καθέτως όσο και οριζοντίως). Ο ίδιος εκτιμά πως σήμερα θα δώσει το παρόν στο σχολείο περίπου το 50% των μαθητών αλλά αναμένει το νούμερο να πέσει δραματικά τις επόμενες ημέρες, κάτι που βέβαια συμβαίνει παραδοσιακά όταν πλησιάζουν οι Πανελλήνιες. Tώρα βέβαια, λόγο κορονοϊού και φόβου των γονιών το ποσοστό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η επάρκεια πάντως σε αντισηπτικά είναι μεγάλη- το σχολείο έχει εξοπλιστεί με υγειονομικό υλικό τόσο αξιοποιώντας χρήματα από το ταμείο του, ενώ προμήθειες έχει στείλει τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο κι η αρμόδια σχολική επιτροπή.

Όχι πάντως ότι ο κος Οικονομόπουλος δεν έχει τις αμφιβολίες του για το πόσο «υπάκουοι» θα είναι οι μαθητές, κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο που σε σύντομο διάστημα αρχίζουν μερικοί να μπαινοβγαίνουν στις τάξεις ή να αργούν να προσέλθουν. Όπως λέει: « Το πως τα μαζεύεις- αυτό είναι το θέμα».
Πάντως και μόνο για λόγους καλής ψυχολογίας πριν τις εξετάσεις, η Γ’ έπρεπε κατά τον ίδιο να επιστρέψει, όχι όμως κι η Α’ κι η Β’ Λυκείου για τις οποίες θεωρεί ότι η επιστροφή είναι αχρείαστη. Ο ίδιος έχει τις αμφιβολίες του για το πείραμα όλων των τάξεων του Λυκείου ταυτόχρονα στο σχολείο.

Μαθητές 2 ταχυτήτων και «μαγκωμένοι» καθηγητές

Περιμένοντας την σειρά του να μπει στο μάθημα των 10.00 συναντάμε στο προαύλιο και τον μαθητή Άγγελο Μπέη. Ο ίδιος θέλει να περάσει στη σχολή εμποροπλοιάρχων και θεωρεί τον εαυτό του μέτριο μαθητή. « Ήθελα να γυρίσω στο σχολείο για να συναντήσω τους φίλους μου, στην καραντίνα δεν μπορούσα να τους δω- όλο βιντεοκλήσεις κάναμε».

Ο Άγγελος λέει πως αν κι η τηλεκπαίδευση στο σχολείο του άρχισε να δουλεύει πολύ γρήγορα και αρκετοί από τους συμμαθητές του συμμετείχαν σε αυτήν, ο ίδιος επειδή διαθέτει έναν πολύ αργό υπολογιστή δεν μπορούσε να συνδεθεί στις « βαριές» πλατφόρμες των live συναντήσεων. Έτσι, αναγκάστηκε να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου και του φροντιστηρίου μέσα από το κινητό του, για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως, κάτι που όπως λέει τον κούρασε πολύ. Επίσης, δεν πληροφορήθηκε ποτέ για τον θα μπορούσε να του δώσει το σχολείο ένα laptop. Πάντως τώρα σκοπεύει να έρχεται στο σχολείο μέχρι τις Πανελλήνιες γιατί όπως λέει το πρόγραμμα του εδώ θα είναι πιο συγκεκριμένο και δεν θα έχει αυτή την απώλεια αίσθησης χρόνου που έχει στο σπίτι.

Όσο για τους καθηγητές και τους καθαριστές που συναντήσαμε, σχεδόν όλοι «μασκοφορεμένοι» σε έναν άλλο μικρό εξωτερικό χώρο του σχολείου, αυτή ο ομάδα ανθρώπων ήταν σαφώς πιο μαγκωμένη και φοβισμένη κατ’ αρχάς λόγω κορονοϊού. Όπως το έθεσαν: «Χαιρόμαστε που βλέπουμε ξανά τους μαθητές μας, αλλά είμαστε πιο μεγάλοι άνθρωποι, δεν είμαστε άτρωτοι. Όλο αυτό τώρα είναι ένα πείραμα. Για να δούμε πως θα πάει κι η επόμενη εβδομάδα που θα είναι όλοι εδώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα