Ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρων κατά της Αυστρίας για το 12ωρο αφήνει η Κομισιόν

Η Αυστρία δεν διαβουλεύτηκε με την Επιτροπή- Εξετάζουμε αν ο νόμος για το 12ωρο είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο, απαντά η επίτροπος Μ. Τίσεν σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα

Η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Αυστρίας για την πρόσφατη νομοθέτηση της 12ωρης εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα. «Η Αυστρία δεν διαβουλεύτηκε με την Επιτροπή πριν νομοθετήσει»,

απαντά η αρμόδια επίτροπος Μαριά Τίσεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εξετάζει αν το αυστριακό νομοθέτημα είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και ιδιαίτερα με την Οδηγία για τον χρόνο εργασίας.

Η επίτροπος Μ. Τίσεν επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις της ερώτησης της Κ. Κούνεβα , δεσμεύεται ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο τυχόν κατάλληλων μέτρων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει αξιολόγησης».

«Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η αυστριακή κυβέρνηση νομοθέτησε τον εργασιακό μεσαίωνα του 12ωρου, η Επιτροπή είχε αρκετό χρόνο να ερευνήσει το απαράδεκτο νομοθέτημα της Αυστρίας. Αλλά έστω κι αυτή η δέσμευσή της ότι θα πάρει μέτρα αν διαπιστώσει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου είναι ένα βήμα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Κ. Κούνεβα σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης και της απάντησης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

«Θέμα: Είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία το 12ωρο στην Αυστρία;

Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ ορίζει ως μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών , ενώ υπέρβαση επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί οι αρχές προστασίας και ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων και ο εργαζόμενος δεν υποχρεώνεται και δεν υφίσταται ζημία σε περίπτωση μη αποδοχής .

Σε παλαιότερη απάντησή της (P-007872/12), η Επιτροπή διαβεβαίωνε πως "δεν θα υποστήριζε θέσπιση εθνικής νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ", πως "η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο" και παρέπεμπε σε περιεκτική ανασκόπηση ερευνών που είχε δημοσιεύσει σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Η υπουργός Απασχόλησης της Αυστρίας, B. Hartinger-Klein, επιβεβαίωσε στην Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ (11/7/2018), όσον αφορά τη νομοθέτηση του 12ωρου στη χώρα της, ότι «πρέπει να δουν το θέμα της υγείας και ίσως συζητήσουν με την Επιτροπή».

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Διαβουλεύτηκε μαζί της η Αυστρία πριν από η νομοθέτηση της 12ωρης ημερήσιας εργασίας και, αν ναι, εγκρίνει αυτές τις αλλαγές χωρίς χρονικούς περιορισμούς;

- Αν δεν πιστοποιείται η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων που προβλέπει η οδηγία, προτίθεται να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ M. THYSSEN

«Η Αυστρία δεν προέβη σε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή πριν από την έγκριση της νομοθεσίας στην οποία αναφέρεται η κα. βουλευτής. Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος τη συμμόρφωση του εγκριθέντος κειμένου με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας. Όπως επισημαίνει η κυρία βουλευτής, η Οδηγία για τον χρόνο εργασίας καθορίζει στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας όσον αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων, ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 11 ωρών την ημέρα και μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας 48 ωρών, η οποία μπορεί να υπολογίζεται ως μέσος όρος. Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο τυχόν κατάλληλων μέτρων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει αξιολόγησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα