Άνοιξαν από σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια, οι κανόνες, ο αριθμός των αθλούμενων και το χαρτί από γιατρό
Από σήμερα επιτρέπεται ξανά η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ήδη ανακοινώσεις τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται και το χαρτί από το γιατρό για την κατάσταση της υγείας
Από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, ανοίγουν ξανά οι αθλητικοί χώροι για προπονήσεις αθλητών και αθλητικών σωματείων που είχαν κλείσει για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού καθώς και τα κολυμβητήρια Το εν λόγω
«Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα υπάρξει ένα γενικότερο άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλητές. Αυτό θα γίνει με νέες συνθήκες και νέες συνήθειες και προσθέτει: «Πολλά αλλάζουν, εκτός από την αγάπη μας για τον αθλητισμό. Πειθαρχία, υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι πράγματα που στον αθλητισμό τα ξέρουμε καλά και τώρα τα χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ» αναφέρει σε δήλωσή του ο γ.γ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.
Τι αναφέρει η απόφαση για την επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων
Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 18.5.2020 επιτρέπεται:
α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών (Α.Α.Ε.) ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
β) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία - αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς.
γ) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.
δ) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007).
2. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1).
3. Όσοι είναι υποψήφιοι για να εισαχθούν είτε με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ και παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), είτε κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δύνανται να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των κολυμβητηρίων, με τους όρους και περιορισμούς της περ. α΄ της παρ. 1.
4. Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
5. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1, 2, 3 και 4 η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.
6. Για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, κατά τα οριζόμενα στο παρόν, επιτρέπεται από τις 18.5.2020 στα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α., τις Α.Α.Ε. και τους εν γένει αθλητικούς φορείς η απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού.
Σημαντικός ο προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος
Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής προπονήσεις, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και πανδημίας. Όλοι οι αθλητές και αθλούμενοι της Β΄ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην προπόνηση
Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.
Πώς θα οργανώνονται οι προπονήσεις
Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.
Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν αφού συμβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Ομοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθλημάτων» στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ
Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.
Ποιος πρέπει να είναι ο μέγιστος αριθμός των αθλούμενων
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.
Στάδια στίβου
80 άτομα εντός του σταδίου
Γήπεδα ποδοσφαίρου
Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ
20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις
Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:
-Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ
–Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ
-1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ
-1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμΚλειστά γήπεδα και γυμναστήρια
1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)
Ανοικτά κολυμβητήρια
50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές
Κλειστά κολυμβητήρια
50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισχυρός σεισμός
- Δίωξη του εισαγγελέα σε Μαρινάκη και στην ασφάλειά του για παράνομη βία
- Κούγιας στο MEGΑ: Ζητήθηκε έλεγχος για ψευδείς καταθέσεις στη δίκη Τοπαλούδη
- Έλεγε ότι ο κοροναϊός είναι ψέμα. Νόσησε μαζί με τη σύζυγό του βαριά και άλλαξε στάση
- Ποιό μεγάλο SUV έχει έκπτωση 6.500 ευρώ;
- Ζυγιάζει απειλές και ευκαιρίες ο Ερντογάν
- Άνοιξαν οι πόρτες στα εμπορικά κέντρα – Μουδιασμένος ο κόσμος
- Ικανοποιητική προσέλευση μαθητών στα σχολεία
- Τον πήρε στο κυνήγι με την καραμπίνα στο Αιτωλικό
- Το «κατηγορώ» της μάνας Τοπαλούδη: Ντρέπομαι που γεννήθηκα Ελληνίδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν από τις 25 Μαΐου εστιατόρια και καφετέριες
- Οι Melisses έφεραν την τηλεθέαση στο Mega
- Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη
- Η τιμή ρεκόρ που «έπιασαν» τα Nike παπούτσια του Jordan
- Die Welt: Γιατί η Ελλάδα αγάπησε ξαφνικά την ΕΕ
- Παναγιωτόπουλος: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους
- Καναδάς: Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε σπίτι - Νεκρή η πιλότος (vid)
- Δωρεάν διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ - ΚΕΑ σε Χανιά και Ρέθυμνο
- Στους 164 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε άντρας στο «Σωτηρία»
- Προσλήψεις με συμβάσεις για ένα έτος στο Δήμο Πετρούπολης
![Άνοιξαν,anoixan](https://images32.inewsgr.com/3753/37531617/anoixan-apo-simera-athlitikes-egkatastaseis-kai-kolymvitiria-oi-kanones-o-arithmos-ton-athloumenon-kai-to-charti-apo-giatro-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Άνοιξαν από σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια, οι κανόνες, ο αριθμός των αθλούμενων και το χαρτί από γιατρό
- Το λάθος που έκανε το Reuters για τους νεκρούς στη Γερμανία
- Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν από τις 25 Μαΐου εστιατόρια και καφετέριες
- Προσλήψεις με συμβάσεις για ένα έτος στο Δήμο Πετρούπολης
- Στους 164 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε άντρας στο «Σωτηρία»
- Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι δέκα που συνελήφθησαν
- ΕΕ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας
- Οι Melisses έφεραν την τηλεθέαση στο Mega
- Δεν δηλώνονται τα προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ στις φορολογικές δηλώσεις 2020
- Η τιμή ρεκόρ που «έπιασαν» τα Nike παπούτσια του Jordan
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα έλαβαν δύσκολες αποφάσεις, που μας προστάτευσαν
- Παναγιωτόπουλος: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους
- Αιτήσεις για φοίτηση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Καναδάς: Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε σπίτι - Νεκρή η πιλότος (vid)
- Δωρεάν διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ - ΚΕΑ σε Χανιά και Ρέθυμνο
- Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη
- ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 59 προσλήψεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
- Die Welt: Γιατί η Ελλάδα αγάπησε ξαφνικά την ΕΕ
- Online «Aΐντα» του Βέρντι από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Kορονοϊός: Άνοιξε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό