Αντιαεροπορικός θόλος: Σε λειτουργία εντός του 2026, οι τρεις φάσεις του σχεδίου

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα τρία στάδια ανάπτυξης του αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται να είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός του 2026.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το εν λόγο ζήτημα επί μία ώρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,

το σχέδιο έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία της Διακλαδικής Αντιαεροπορικής Διοίκησης, η οποία θα ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου.

Εντός του 2025 προγραμματίζεται να «τρέξει» ο διαγωνισμός για συστήματα από τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Στη συνέχεια, θα εξεταστούν οι προσφορές που θα υποβληθούν.

Η τρίτη φάση αφορά την επιχειρησιακή λειτουργία του διπλού αμυντικού θόλου, κάτι που υπολογίζεται περίπου του καλοκαίρι του 2026, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Πριν από λίγες ημέρες, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ξανά σε αυτό το έργο.

«Δημιουργούμε θόλο αντιαεροπορικής και anti – drone προστασίας πάνω από την πατρίδα. Και ελευθερώνουμε την Πολεμική Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως αμυντικό μόνο εργαλείο», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Και δημιουργούμε τείχος πυραυλικό στο Αιγαίο, για να μην είναι ανάγκη τα μεγάλα μας πλοία, οι μεγάλες μας πλατφόρμες, οι Belharra του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ να επιχειρούν στα στενά των νησιών του Αιγαίου. Να μην πάθουμε μόνοι μας αυτό που έκανε ο Θεμιστοκλής στους Πέρσες, όταν έβαλαν τα βαπόρια τους στη Σαλαμίνα. Και επίσης με αυτή την αντίληψη σώζουμε δισεκατομμύρια», είχε προσθέσει.

Ένοπλες δυνάμεις: Νέο υπερταμείο για την αξιοποίηση ακινήτων

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το στεγαστικό πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες γιας την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος για τις ένοπλες δυνάμεις. Ειδικότερα, αντικείμενο του νομοσχεδίου- που εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030» είναι:

- Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων με τη χάραξη στεγαστικής πολιτικής.

- Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχώνευσής τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

- Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

«Η αξιοπρεπής διαβίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να υπηρετούν απρόσκοπτα την αποστολή τους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση και συμπληρώνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ένα «σύγχρονο μοντέλο» αξιοποίησης των ακινήτων των ενόπλων δυνάμεων.

«Στόχος η χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και της αμυντικής οχύρωσης της πατρίδας», προσθέτει ο Νίκος Δένδιας.

{https://x.com/NikosDendias/status/1871223015549133028}

#ΘΟΛΟΣ #ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ_ΣΥΣΤΗΜΑ #ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΕΝΟΠΛΕΣ_ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιαεροπορικός, 2026,antiaeroporikos, 2026