Αντιδράσεις για τα σχέδια Πούτιν που «θυμίζουν»... Κριμαία: «Οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα» απαντά το ΝΑΤΟ

Τέσσερις επικράτειες στην Ουκρανία που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να διεξάγουν δημοψηφίσματα για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Επτά περίπου μήνες μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο Πούτιν κλιμακώνει τη σύγκρουση Μόσχας και Δύσης επιλέγοντας να προωθήσει το «μοντέλο Κριμαίας» στον απόηχο των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιώ του Κιέβου στα βορειοανατολικά της χώρας.

Συντονισμένα η υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ»

(LPR), η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR), καθώς και Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στην Χερσώνα δήλωσαν ότι θα διεξάγουν δημοψηφίσματα για την προσάρτηση στη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν και αυτές αντίστοιχη ψηφοφορία.

Σχολιάζοντας τα σχέδια Πούτιν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε σήμερα τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Sham referendums have no legitimacy & do not change the nature of #Russia’s war of aggression against #Ukraine. This is a further escalation in Putin’s war. The international community must condemn this blatant violation of international law & step up support for Ukraine. pic.twitter.com/NdcN3tO6Sy

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 20, 2022

Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία «θα κλείσουν κάθε παράθυρο που παραμένει ανοιχτό» για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.

Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία, δήλωσε ο Νικιφόροφ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.

Οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει να επαγρυπνούν και να μην δίνουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους σε αγνώστους. Οποιαδήποτε συμμετοχή σε «δημοψηφίσματα» θα χαρακτηριστεί ως καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε, σημείωσε.

Regarding so-called "referendums".

1. Ukrainians in the occupied territories should be vigilant and not give their passport data to the strangers. Any participation in "referendums" will be qualified as an encroachment on Ukraine‘s territorial integrity. 1/2

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 20, 2022

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΥΤΙΝ #ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ #ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ #ΧΕΡΣΩΝΑ #ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Πούτιν, Κριμαία, ΝΑΤΟ,antidraseis, poutin, krimaia, nato