Αντιδράσεις για τη δήλωση συμπαράστασης Γρυσπολάκη στους αυτόκλητους «φύλακες» του Έβρου

Οργή και αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, περί «κατανόησης και υπεράσπισης» της αυτοδικίας.

Αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη, που πρόσφατα διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης εξέφρασε την κατανόηση και τη συμπαράστασή τους για τις

πράξεις αυτοδικίας των αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» στον Εβρό, αν και εις βάρος τους έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις με βαριές κατηγορίες.

Στην ανάρτησή του - την οποία φρόντισε στη συνέχεια να διαγράψει - σημείωνε:

«Δεν ειμαι υπερ της αυτοδικιας. Η μονη νομιμη βια ειναι αυτη, που ασκειται απο την Πολιτεια στο πλαισιο του Συνταγματος και των νομων. Ομως, στην περιπτωση της συλληψης λαθρομεταναστων, οι οποιοι ευθυνονται για πυρκαγιες, κλοπες και αλλες μη συννομες πραξεις στον Εβρο, απο πολιτες, που βλεπουν τις περιουσιες τους να αφανιζονται, δεν μπορω παρα να διατυπωσω δημοσιως την κατανοηση και συμπαρασταση μου»

Πώς «ανασκεύασε» τις δηλώσεις του

Ύστερα απο τις έντονες αντιδράσεις, ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης προχώρησε στην απόσυρση της επίμαχης ανάρτησης. Τους λόγους εξήγησε σε νέα ανάρτησή του:

«Ανήρτησα προ έξι ωρών μία άποψη για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και την αυτοδικία εις βάρος αλλοδαπών. Βασίσθηκα στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Θεωρώ ότι προέτρεξα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τους λόγους αυτούς την απέσυρα προ ολίγου. Λυπούμαι εάν δυσαρέστησα φίλους (διαδικτυακούς και πραγματικούς). Όμως, η αγανάκτηαή μου για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και σε άλλα μέρη της χώρας παραμένει σε υψηλές δόσεις.

Δεν έχω προκαταλήψεις κατά αλλοδαπών. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Πολιτείας και το Διεθνές Δίκαιο. Και σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του Έβρου έχουν την πλήρη κατανόησή μου για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθημερινά. Τέλος, δεν παύω να θεωρώ υποκρισία εκ μέρους κάποιων την μη παραδοχή ότι η χώρα βρίσκεται αυτές τις μέρες σε έναν άτυπο πόλεμο.»

Σημειώνεται πως οι τρεις συλληφθέντες «πολιτοφύλακες» περνούν σήμερα Παρασκευή απο ανακριτή, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής κατηγορίες:

Διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και κατά συναυτουργία Έκθεση σε κίνδυνο Παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων #ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ #ΕΒΡΟΣ #ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ #ΒΙΑ #ΦΩΤΙΕΣ #ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ #ΕΛΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα