Αντιδράσεις για τη μεταφορά 5 δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στη Φλόριντα

Τα 5 δελφίνια θα υποβληθούν σε μία δύσκολη και επώδυνη μεταφορά 10.000 χιλιομέτρων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για μεταφορά των 5 δελφινιών που ζουν εκεί, σε θαλάσσιο ενυδρείο στη Φλόριντα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη μεταφορά των δελφινιών στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι έτσι «θα συνεχιστεί η φυλάκισή τους και η επίδειξή τους για εμπορικούς σκοπούς».

Μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αναφέρει οτι αν η προγραμματισμένη μεταφορά υλοποιηθεί,

τα 5 δελφίνια θα υποβληθούν σε μία δύσκολη και επώδυνη μεταφορά 10.000 χιλιομέτρων, για να εγκλωβιστούν ξανά για το υπόλοιπο της ζωής τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές σε μία αστική περιοχή.

Ενδεικτική βέβαια είναι και η δήλωση του ιδιοκτήτη του Αττικού Πάρκου που τονίζει ότι τα δελφίνια δεν αγοράζονται από το συγκεκριμένο ενυδρείο καθώς όπως αναφέρει «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων δεν γίνονται αγοραπωλησίες ζώων».

Όπως αναφέρει το «Αρχιπέλαγος» η ένωση την οποία επικαλείται έχει ως μοναδικό σκοπό την ανταλλαγή ζώων για εμπορική εκμετάλλευση. Tα συγκεκριμένα 5 δελφίνια σχεδιάζουν να τα μεταφέρουν σε ένα από τα πλέον εμπορικά δελφινάρια των ΗΠΑ, και από θέαμα με φθηνό εισιτήριο θα «αναβαθμιστούν» σε αντικείμενο ακριβών παραστάσεων, όπου πέρα από εισιτήριο εισόδου, προσφέρονται άλλες δραστηριότητες για VIP επισκέπτες με πανάκριβα εισιτήρια και με το ανάλογο αντίτιμο κολύμβηση με τα δελφίνια, ή ακριβές φωτογραφήσεις των επισκεπτών που ποζάρουν με αυτά κ.α..

Μάλιστα υπάρχει πρόσφατη δήλωση από το εν λόγω δελφινάριο στη Φλόριντα ότι έχουν άμεση ανάγκη για δελφίνια, μεταξύ άλλων ειδών, για τις νέες εγκαταστάσεις τους που έχουν κατασκευάσει από τσιμέντο και γυαλί, τις οποίες επισκέπτονται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν λίγα χρόνια 5 θάνατοι δελφινιών καταγράφηκαν σε αυτό το δελφινάριο σε διάστημα 19 μηνών.

Πιο αναλυτικά το Ινστιτούτο αναφέρει:

Δίπλα στην τσιμεντένια δεξαμενή όπου επί χρόνια βρίσκονται εγκλωβισμένα τα δελφίνια στην Αττική, στο ίδιο χλωριωμένο νερό στο οποίο αφοδεύουν, έχουν αναρτήσει ταμπέλες που περιγράφουν λεπτομερώς τη βιολογία των δελφινιών. Δηλαδή περιγράφουν ότι τα ρινοδέλφινα μπορούν (και θα έπρεπε) να διανύουν κάθε μέρα 40-100 μίλια και καταδύονται σε βάθος που ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ αναφέρουν και τα διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων με τα οποία θα έπρεπε να τρέφονται.

Όμως στην αιχμαλωσία τρέφονται με αποψυγμένα νεκρά ψάρια, το βάθος της πισίνας είναι συνήθως 3,5 μέτρα, ενώ στο μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης η μέγιστη απόσταση που μπορεί να κολυμπήσει ένα αιχμάλωτο ρινοδέλφινο σε ευθεία, δεν ξεπερνά τα 0,03 μίλια (δηλ. 48 μέτρα) και στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου η μέγιστη απόσταση είναι περίπου 40 μέτρα.

Εγκλωβισμένα στο εφιαλτικό περιβάλλον μιας τσιμεντένιας δεξαμενής, τα δελφίνια περιγράφονται από το Αττικό Πάρκο ως πρεσβευτές της ανάγκης προστασίας του είδους ενώ προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες όπως αναφέρουν να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στη φύση!!!

Η προτεινόμενη μεταφορά των δελφινιών στην άλλη άκρη του πλανήτη θεωρείται απαράδεκτη από την άποψη της ευζωίας των ζώων. Μάλιστα θα ήταν περιττή εάν οι ελληνικές αρχές και μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν είχαν επιδοθεί σε 6,5 χρόνια στοχευμένης γραφειοκρατικής παρεμπόδισης και κωλυσιεργίας του υπό-δημιουργία Κέντρου Περίθαλψης Θαλάσσιων Ειδών που είναι σχεδόν έτοιμο για λειτουργία στο νησί των Λειψών.

Έπειτα από 9 χρόνια εργασιών βρίσκεται ακόμα σε πολυετή αναμονή της έκδοσης των σχετικών αδειών λειτουργίας. Σε επόμενη φάση έχει σχεδιαστεί και προετοιμαστεί να λειτουργήσει και ως ένα πρότυπο Καταφύγιο για δελφίνια που προέρχονται από την αιχμαλωσία.

Ενδεικτικό είναι ότι έπειτα από 5 διαδοχικά αιτήματα από το 2018 για έκδοση αδειών και συνεχείς πιέσεις για να τηρηθούν τα νόμιμα χρονοδιαγράμματα και οι πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα ισχύσει, η πρώτη γραπτή απάντηση από την επιτροπή που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ απεστάλη 6 χρόνια μετά από την πρώτη υποβολή του αιτήματος.

Στη σύντομη σχετική απάντηση της γνωμοδοτικής επιτροπής για το θέμα αυτό, αντί να εστιαστεί στις τεχνικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάνοντας σχετικές υποδειξεις, μη τηρώντας ούτε καν τα προσχήματα, σχολιάζει και αντιτίθεται σε σχετικά δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ αναφορικά με το καταφύγιο για θαλάσσια είδη στο Αιγαίο.

Άξιο αναφοράς είναι βέβαια και ότι η ίδια επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει και αδειοδότησει με συνοπτικές διαδικασίες (εντός λίγων εβδομάδων) τη λειτουργία του αποκαλούμενου Κέντρου Περίθαλψης μεσογειακής φώκιας εντός του Αττικού Πάρκου, το οποίο στεγάζεται σε 2 οικίσκους container με ανεπαρκέστατες υποδομές, αλλά και επικίνδυνες συνθήκες λόγω της γειτνίασης ενός από τα πλέον απειλούμενα είδη παγκοσμιως με 2000 εγκλωβισμένα ζώα από 290 είδη που προέρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Εύλογα εγείρονται πολλά ερωτήματα δεδομένου ότι η πρόεδρος και μέλος της επιτροπής που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ για την αξιολόγηση των νέων Κέντρων Περίθαλψης Άγριας Ζωής, είναι επί χρόνια συνεργάτης του Αττικού Πάρκου, αλλά και υπεύθυνη κτηνίατρος του αμφιλεγόμενου Κέντρου Περίθαλψης που λειτουργεί εντός του δελφιναρίου, το οποίο αδειοδότησε η επιτροπή στην οποία η ίδια είναι μέλος και πρόεδρος.

#ΑΤΤΙΚΟ_ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ_ΠΑΡΚΟ #ΔΕΛΦΙΝΙΑ #ΦΛΟΡΙΝΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα