Απάντηση Τσακαλώτου σε Στουρνάρα: Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή

«Μπορούμε να έχουμε ένα δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει αυτό, η κοινωνία συνεχίζει αυτό που έχει συνηθίσει και αυτό είναι το πελατειακό σύστημα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου, των αξιακών μας αρχών ότι αυτό το πελατειακό σύστημα θα συνεχίζουμε κάθε μέρα να το διαλύουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη σημερινή του ομιλία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αθηνών.

Ενώ ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε «και το κόμμα οφείλει να μπορεί να αποτελέσει ένα ηθικό πολιτικό

φίλτρο που λέει ότι, η δικιά μας κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια δε μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες γιατί συγχρόνως έχει σημασία να προωθεί δομικές αλλαγές και κανόνες διαφάνειας. Μπορεί να υποστηρίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά όχι με τον παλιό τρόπο. Η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε βγαίνοντας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι όχι μόνο τα οικονομικά αλλά το όλο σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό και το δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν θα είναι εύκολο. Γιατί βγαίνοντας από το πρόγραμμα θα έχουμε και προβλήματα και σκαμπανεβάσματα να αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε την κοινωνική γείωση που μας δίνει ένα κόμμα της Αριστεράς που ξέρει συνεχώς να συζητάει με την κοινωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής.

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή. «Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων είπε ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί.

«Αυτό που έχω πει είναι ότι έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα και αυτό έγινε για δύο λόγους. Επειδή είχαμε απόλυτη προτεραιότητα για την ανθρωπιστική κρίση και γιατί μας πήρε χρόνο και η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ακριβώς επειδή υπερβαίνουμε τους στόχους και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή έχει δημιουργηθεί ένας χώρος 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα.

Θέλω να είμαι εντελώς ξεκάθαρος. Δεν θεωρώ ότι είναι ο δικός μας ρόλος να δώσουμε την έμφαση στο θέμα αυτό και να πούμε ότι η βασική μας σχέση με τα μεσαία στρώματα θα είναι μέσα από τη μείωση της φορολογίας. Πιστεύω ότι είναι μια ιδεολογική μάχη και πρέπει να σηκώσουμε το γάντι που μας πετά η ΝΔ και να πούμε ότι όπου έχει εφαρμοσθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική στο τέλος τα μεσαία στρώματα ήταν που την πλήρωσαν. Γιατί μειώνεις σήμερα τους φόρους, ξαφνικά δημιουργείται ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε κάνεις περικοπές στο κοινωνικό κράτος γιατί έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ότι αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι ένα πρόβλημα του οποίο πρέπει να λυθεί. «Δεν το λέμε τώρα. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έλεγε από το 1992 πως πρέπει να υπάρξει λύση. Θεωρούσαμε ότι ήταν μια πολύ αδύνατη θέση να λες στους Θεσσαλονικείς, ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να έχεις κακές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και γίνεται συζήτηση για πολλές αλλαγές όπως επενδύσεις σε δημόσια αγαθά, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει, ότι αν αυτές οι αλλαγές δεν μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες τότε θα συνεχίσει να τροφοδοτείται μια λαϊκιστική δεξιά που δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα