«Απάτη» τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα προειδοποιεί ο ΦΣΘ

«Μάστιγα» χαρακτηρίζει ο ΦΣΘ τα καταστήματα που πωλούν παράνομα φάρμακα.

Τα καταστήματα που πωλούν παράνομα μέσω Διαδικτύου φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα φαρμακείου, ουδεμία σχέση έχουν με τα "ηλεκτρονικά φαρμακεία", καθώς τέτοια δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα.

Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα

και πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Απ’ αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό, πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα «lifestyle» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες, χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τονίζοντας ότι αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258), που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

«Τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά φαρμακεία" δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο. Καταρχάς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο στην Ελλάδα, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα, μερικά από τα οποία ανήκουν σε φαρμακοποιούς και πωλούν ήδη φαρμακείου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο, πρώτον γιατί δεν υπάρχει η πιστοποίηση που πρέπει να υπάρχει για να λειτουργήσει ένα κατάστημα ως ηλεκτρονικό φαρμακείο και δεύτερον γιατί τα φαρμακεία που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα δεν πουλάνε φάρμακα. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που τα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικών φαρμακείων, απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Για την ώρα όλα αυτά τα καταστήματα ακόμη και τα φαρμακεία που πουλάνε μέσω διαδικτύου είδη φαρμακείου, καλλυντικά ή,συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι σημαντική η διαφορά την οποία πρέπει να καταλάβει ο κόσμος» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας σε καμία περίπτωση στα ηλεκτρονικά καταστήματα που ανήκουν σε φαρμακοποιούς δεν πωλούνται φάρμακα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικά φαρμακεία, γιατί αυτό προβλέπεται από το νόμο και όταν θα πιστοποιηθούν και πάρουν άδεια θα μπορούν να διαθέτουν φάρμακα μέσω διαδικτύου. "Σε πρώτη φάση θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα νομίζω ότι θα αργήσουμε πάρα πολύ να τα δούμε να διατίθενται. Αλλά η ουσία είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η ανάγκη για ηλεκτρονικό φαρμακείο. Τα φυσικά φαρμακεία είναι τόσα πολλά σε σχέση με άλλες χώρες που αν θέλει κάποιος να πάρει κάποιο φάρμακο, ακόμη και αν στο μέλλον λειτουργήσουν ηλεκτρονικά φαρμακεία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το παραγγείλει μέσα από το ίντερνετ, αφού κατεβαίνοντας από το σπίτι του υπάρχει φαρμακείο στη γωνία μόλις στρίψει. Ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας είναι μεγάλος, οι τιμές είναι συγκεκριμένες, οπότε ο πολίτης δεν θα κερδίζει τίποτα παραγγέλλοντας από το διαδίκτυο" πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα