Από που παίρνω βεβαίωση για χρήση στο ΑΣΕΠ; Που γίνεται αίτηση απώλειας Βιβλιαρίου Ενσήμων;

Νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί από την ένωση των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ και οι απορίες των ασφαλισμένων για την εξυπηρέτηση τους στις διαδικασίες που θέλουν να διεκπεραιώσουν δεν είναι λίγες

Ο ΕΦΚΑ μέσω ερωτήσεων - απαντήσεων, δίνει απαντήσεις σε συχνά και καίρια ερωτήματα των ασφαλισμένων του.

Ποιο είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα για απογραφή ασφαλισμένου

στο Μητρώο του ΕΦΚΑ;
Για μη μισθωτό ασφαλισμένο η απογραφή γίνεται στο Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών της έδρας της επιχείρησης.
Για μισθωτό ασφαλισμένο η απογραφή γίνεται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα Mισθωτών Ε.Φ.Κ.Α.

Πως γίνεται η μεταβολή στοιχείων επικοινωνίας στο Μητρώο του ΕΦΚΑ;
Η μεταβολή στοιχείων επικοινωνίας Μισθωτών γίνεται στο Τμήμα Μητρώου σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. προσκομίζοντας έγκυρο αποδεικτικό των στοιχείων που θέλετε να μεταβάλετε ή διαδικτυακά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ε.Φ.Κ.Α. στον ιστότοπο www.efka.gov.gr.
Η μεταβολή στοιχείων επικοινωνίας μη Μισθωτών γίνεται στο Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος με βάση την έδρα της επιχείρησης ή διαδικτυακά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ε.Φ.Κ.Α. στον ιστότοπο www.efka.gov.gr.

Η βεβαίωση για χρήση στο ΑΣΕΠ από πού χορηγείται;
Η βεβαίωση για χρήση στον ΑΣΕΠ για Μισθωτό ασφαλισμένο χορηγείται από το Υποκατάστημα Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. του τόπου κατοικίας.
Η βεβαίωση για χρήση στον ΑΣΕΠ για Μη Μισθωτό ασφαλισμένο χορηγείται από το Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών της έδρας της επιχείρησης.

Πού γίνεται η Αίτηση Απώλειας Βιβλιαρίου Ενσήμων;
Η αίτηση Απώλειας Βιβλιαρίου Ενσήμων για Μισθωτό ασφαλισμένο γίνεται στο Υποκατάστημα Μισθωτών του τόπου κατοικίας ή εργασίας. Μετά τον έλεγχο και πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης θα εκδοθεί σχετική απόφαση και στη συνέχεια οι αντίστοιχες εγγραφές θα ενσωματωθούν στην ασφαλιστική του ιστορία.
Η αίτηση Απώλειας Βιβλιαρίου Ενσήμων για Μη Μισθωτό ασφαλισμένο γίνεται στο Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών της έδρας της επιχείρησης. Μετά τον έλεγχο και πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης θα εκδοθεί σχετική απόφαση αναγνώρισης.

Ποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ οριστικοποιεί τα ένσημα ενός μισθωτού ασφαλισμένου;
Το τμήμα εσόδων του Υποκαταστήματος Μισθωτών ΕΦΚΑ που ελέγχει τον εργοδότη που εργάζεται ο ασφαλισμένος, κατόπιν ελέγχου δηλωθέντων - καταβληθέντων ή αυτόματα μέσω κεντρικής ροής ελέγχων δηλωθέντων - καταβληθέντων σε μηνιαία

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να υποβάλλω καταγγελία λόγω μη ασφάλισής μου; Υπάρχει προθεσμία; Μπορώ να υποβάλλω ανώνυμη καταγγελία;
Η καταγγελία υποβάλλεται εγγράφως στο Υποκ/μα της περιοχής που απασχοληθήκατε και εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών από την αποχώρηση ή την απόλυσή σας. Ανώνυμη καταγγελία ερευνάται από το αρμόδιο Υποκ/μα, εφόσον αυτή δεν είναι αόριστη και προσδιορίζονται με σαφήνεια τα στοιχεία του εργοδότη, στον οποίο δηλώνεται ότι παρασχέθηκε η απασχόληση.

Εάν γίνει δεκτή η καταγγελία μου σε πόσο διάστημα θα ενημερωθεί η ασφαλιστική μου ιστορία;
Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η καταγγελία σας, η πράξη με την οποία τακτοποιηθήκατε ασφαλιστικά επιδίδεται στον εργοδότη. Όταν περάσουν 30 ημέρες από την νόμιμη επίδοσή της, η εν λόγω πράξη οριστικοποιείται και ενημερώνεται αυτόματα η ασφαλιστική σας ιστορία. Εάν ασκηθεί ένσταση , η ασφαλιστική σας ιστορία θα ενημερωθεί μετά την τελεσιδικία της υποθέσεως (άρθρο 20 του Ν.2972/01).

Μπορώ να υποβάλλω στον ΕΦΚΑ καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων;
Όχι. Η εν λόγω καταγγελία υποβάλλεται στην κατά τόπους αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα